En çok yetiştirilen formları Aechmea fasciata, (syn. A. rhodocyanea) yaprakları enine beyaz çizgili, 10 cm eninde, 45 cm uzunluğunda grimsi yeşil renklidir. Çiçekleri mavi, brakteleri pembe renklidir. Aechmea fulgens var discolor, koyu menekşe yapraklı, koyu menekşe renkli çiçekli, uzun zaman bitkide kalan kırmızı braktelere sahiptir.
Bitkiler aydınlık ancak direkt güneş ışığı almayan bir yerde muhafaza edilmelidir. Toprak devamlı nemli tutulmalı ancak kireçsiz, tercihan yağmur suyu ile sulama yapılmalıdır. Nispi nemi düşük olan yerlerde yapraklara su püskürtülmelidir. Kış aylarında sulama azaltılır ve bitkiler 12-15°C’de muhafaza edilirler.
Üretilmeleri ana bitkiden, meydana gelen yavru bitkilerin ayrılması suretiyle ve tohumla olur. Yavru bitkiler Mart ayında, boyları ana bitkinin yarısına ulaştığında keskin bir bıçakla ayrılır. Kesilen yere, çürümeleri önlemek için odun kömürü tozu sürülür ve genç bitkiler yaprak çürüntüsü, funda toprağı, sphagnum yosunu ve kumdan oluşan harca dikilir. pH 4-5 olmalıdır. Çiçek bitki üzerinde 5-6 ay kalır. İyi bakım koşullarında yavru bitkiler 2-3 yılda çiçek açar. Çiçek açtıktan sonra bitki yavaş yavaş ölür.
Tohumla üretimde, tohumlar funda toprağı ile sphagnum yosunundan hazırlanmış tavalara ekilirler. Tohumun üzeri kapatılmaz, zira çimlenme için tohumların ışığa ihtiyaçları vardır. 2-3 haftada çimlenen tohumlar aydınlık fakat direkt güneş ışığı olmayan, havadar bir yerde muhafaza edilirler. Fidecikler 1 veya 2 defa şaşırtıldıktan sonra küçük saksılara alınırlar ve tohum ekiminden 3-4 yıl sonra çiçekli bitkiler elde edilir.