Familya : Cupressaceae
Latince : Juniperus communis subsp.nana (J. nana)
Türkçe : BODUR ARDIÇ

Sponsor Bağlantılar

Bodur Ardıç Doğal Yayılış ve Rakım
Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika’nın polar kesimleri ile yüksek dağlarda, Abietum ve i Alpinetum Zonlarfnda, Alpler ve İspanya da yetişir. Yurdumuzda Karadeniz ve Mar­mara Bölgeleri’nde doğal olarak bulunur ve 2500 m. rakıma kadar çıkar. Göknara refakat eder.
Bodur Ardıç Toprak ve Besin İsteği
Toprak isteği bakımından kanaatkardır. Kirece dayanır. Taşlı, kayalık, ağır killi, kuru, kurak ve kumlu topraklar ile tuzlu topraklar ve sahil arazide yetiştirmeye uygundur. pH adaptasyonu yüksektir. PH=4-8 arasında yetişir. Optimal pH=6-6.5’tir.

Bodur Ardıç Donlara Duyarlılık
Donlara dayanıklıdır.

Bodur Ardıç Sıcaklık ve Nem İsteği
Toprak rutubeti bakımından kanaatkardır. Sıcak ve kuraktan etkilenmez. Yüksek dağ iklimlerinin bitkisidir. Soğuk hava şartlarına ve kar baskısına dayanır.

Bodur Ardıç Tohum Özellikleri
Tohumlar kozalak içinde 3-4 adet olarak bulunur. Tohum olgunlaşma zamanı Ekim ayıdır. Kuru halde saklanan tohumlar çimlenme güçlerini birkaç sene korurlar.

Bodur Ardıç

Bodur Ardıç Tepe Şekli
Yaygın görünüşlü bir tepe yapar.

Bodur Ardıç Makaslama ve Budama
Makaslanabilir, budamaya yatkındır.

Bodur Ardıç Büyüme ve Boylanma
Yavaş büyür. Maksimum 1 m. boy yapar. Yaygın, sürünücü ve örtücü form geliştirir. Tüm yıl boyunca büyür.

Bodur Ardıç Kök Yapısı
Kök sistemi toprak çeşidine bağlı olarak derinlere inebilir.

Bodur Ardıç Işık İsteği
Işık-yarıgölge ağacıdır.

Bodur Ardıç Meyve ve Çiçek
Kozalaklar üzümsü, yumurtamsı ya da yuvarlak biçimde olup 8-12 mm. çapında, olgunlukta koyu mavi dumanlı hatta siyah renklidir. Kozalaklar 2 yılda olgunlaşır. Dioik çiçekleri Mayıs-Haziran ayında görülür.

Bodur Ardıç Yaprak ve Sürgün
İğne yapraklar 3-10 mm. uzun, 1-2 mm. geniş, genellikle eğri ve sivri uçlu, parlak koyu yeşil renkli, üst yüzleri beyaz stoma bandı ile bezeli, yumuşak, çevrel dizilişli ve sürgüne yatmış durumdadır. Dallar kısa ve köşelidir.

Bodur Ardıç Üretim Şekli
Tohum ve çelik ile üretilir ancak çelikle üretim esastır. Tohumlar sonbaharda hemen veya rutubetli kumda katlamaya alındıktan sonra 3-6 saniye kaynar suya daldırılıp ilkbaharda ekilir. Eylül-Ekim’de 5-10 cm. uzunluğunda odun çelikleri ile soğuk camekanda, ilkbaharda yeşil çelik ile ve yine sonbaharda daldırma İle üretilebilir.

Bodur Ardıç Diğer Özellikler
İyi bir örtücü olarak park ve bahçelerde, taş ve kaya bahçelerinde kullanılır. Kapta ve beton zeminlerde yetiştirmeye uygundur. Yüksek alp rejyonlarında arazi kaymalarına karşı çok iyi bir toprak koruyucusudur. Çığ oluşumlarını önler kozalakları içki sanayiinde kullanılır.