Kapitalist Ekonomi Nedir? Akıbeti Ne Olacak?

Kapitalizm, özel mülkiyetin üretim araçlarının ağırlıklı bir bölümüne sahip olduğu ve işlettiği; yatırım, dağılım, gelir, üretim ve mal ve hizmet fiyatlarının piyasa ekonomisinin belirlediği sosyal ve ekonomik sistemdir. Bu sistemde genellikle bireylerin ya da grupların oluşturduğu tüzel kişiliklerin ya da şirketlerin emek, yer, üretim aracı ve para ticareti yapabilmeye hakkı vardır (wikipedi). Kapitalizm ekonomi biliminin ürettiği en mükemmel sistemlerden bir tanesidir. Öyle avantajlar sunar ki saymakla bitmez, örneğin; özel mülkiyet, alıcı ve satıcının fiyatı belirlemesi ve daha önemlisi sosyal olması. Şaka gibi değil mi… Avrupa ve Amerika da insanlar bu gün çöpe ne atsak diye düşünürken, Afrika ve diğer fakir ülkelerde insanlar bu günde çöp boş yine aç kaldık diyorlar. Ortada kalanlardan bahsetmeyeceğim çünkü onları çok iyi biliyorsunuz.

Sponsor Bağlantılar

Böyle bir düzenin, sistemin aslında fevkalade sosyal bir dünya sunması gerekmiyor muydu? Sosyallik demek küresel ısınma veya açlıkla boğuşan ülkelere havadan ekmek arası patates cipsi mi dağıtmaktır. Daha önemlisi kutup ayılarını kurtarmak mıdır? Böyle olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Peki, bu hale nasıl geldi bu kapitalizm?

Kapitalist sistemde ilk olarak fakirin yeri olmadığını bilmemiz gerekiyor. Nedeni ise satacak bir şeyin yoksa ve alacak paran yoksa piyasada işin ne kardeşim… dır. Örneğin; cebinde parası olmayan, malı mülkü olmayan ve iş yapmaya gücü olmayan kişi nasıl gelir elde eder ne yapabilir ki. Gelelim piyasaya dâhil olanların akıbetine… Önceki yazımda da belirttiğim altın para yani bütün dünyada geçen kâğıt parayı üretenler ve üretmeyenler diye iki gruptan oluşurlar. Bu paranın bütün ülkelerde geçmesinden kasıt şudur; parayı bas ve harca mantığındaki paralar. Ve bu paralardan dünyada sadece 3 tane bulunmaktadır bunlar ; $, Euro ve Sterlin dir. Geri kalan paralar diğer grupta yer alırlar. Kısacası kapitalizmin iki grubu vardır bunlar ABD, Avrupa Birliği ve İngiltere bir grup diğerleri ise bir grup olmaktadır.

Sonuçta bu iki grup aralarında piyasa aracılığı ile ticaret yaparak; adeta mıknatısın kutupları gibi olurlar yani altın para sahibi grup diğerlerini sömürür diğerleri de hayatlarını devam ettirebilmek için bu oyuna razı olmayı baştan kabul etmiş olurlar. Nihayetinde sonuç günümüz dünyasını ortaya seri veriyor. Peki, bu oyun bitiyor mu? Evet, oyun bitiyor ama başka oyun başlıyor… Şimdilik biz bunlardan haberdar olalım yeter.