Araliaceae familyasındanclır. Doğal olarak Doğu Asya’da yetişmektedir. Saksı çiçekçiliğinde önemli türü A.japonica’dır. (Syn. Aralia seibordii ve A.japonica’dır). Yaprakları geniş parçalı ve oldukça dekoratiftir.
Çiçekleri uzun bir sap üzerinde ve küre şeklindedir. Ancak dekoratif yapraklan için yetiştirilir. Beyaz ve sarı renkli alacalı formları vardır.

Sponsor Bağlantılar

Yetişme koşullan bakımından oldukça tokgözlüdür. Koyu gölgeden, aydınlık ancak doğrudan güneş ışığı olmayan yerlere kadar değişik ışık intensitesinde yetiştirilebilir. Alacalı formlar daha fazla ışık isterler, koyu gölgeden zararlanabilirler. Yaz aylarında balkon ve bahçeye çıkarılmalı, alacalı gölgede muhafaza edilmeli ve çok sıcak havalarda yapraklarına su püskürtülmelidir. Yaz aylarında bol sulanmalı, Eylül-Mart aylan arasında ise daha az su verilmelidir. Kış aylarında 6-10°C’de muhafaza edilmeli
ve dondan korunmalıdır.

Saksı değiştirmesi her yıl veya iki yılda bir Mart, Nisan aylarında yapılmalıdır. Saksı harcı ola­rak 2 kısım kumsal bahçe toprağına, 1 kısım yaprak çürüntüsü, kum ve yanmış ahır gübresi karıştırılarak elde edilen harç kullanılır.Üretimleri tohum ve çelikle olur. Alacalı formları çelikle üretilir. Çelikler ilkbaharda olgunlaşmamış sürgünlerden birer yaprak ihtiva edecek şekilde hazırlanır. Tepe çelikleri ise 3-4 yaprak ihtiva eder. Hazırlanan bu çelikler 15-18 °C’de köklendirilir. Bu aşamada üzerleri camla kapatılır, ancak her gün havalandırılır.

Tohumla üretim, Mayıs ayında olgunlaşan tohumlar daha önce belirtilen harç içine ekilirler. Kasalar önce serada 22-25°C hafif gölge bir yerde tutulurlar. Köklenen fideler daha sonra şaşırtma tavalarına şaşırtılarak serada serin ve havadar bir yerde muhafaza edilirler. Ağustos-Eylül aylarında 10’luk saksılara şaşırtılırlar. Tohum ekiminden itibaren 10-12 ay sonra küçük boy bitki elde edilir.