İnce bağırsağı takip eden kalın bağırsak, kolon olarak da adlandırılmaktadır. Tıpta kolon kanseri olarak geçen bağırsak kanseri, Dünya’da ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alan ve genellikle 50 yaş üzerindeki bireylerde gözlenen genellikle yavaş ilerleyen bir kanser çeşididir.Bağırsak kanseri görülme sıklığı ailedeki hastalık öyküsüne paralel oranda ilerlemekte olup bu tam olarak nedeni bilinen bir kanser değildir. Genetik özelliklerin yanı sıra çevresel faktörler de bu kanser çeşidini tetiklemektedir.

Sponsor Bağlantılar

Ailede kolon kanseri öyküsü olması bu hastalığa yakalanma oranını da genetik açıdan artırdığı gibi bunun yanı sıra meme kanseri ya da yumurtalık kanseri öyküsünün varlığı da bireyin kansere yakalanma riskini artırmaktadır. Ayrıca kişide gözlenen ‘Ülseratif Kolit’ veya ‘Crohn Hastalığı’ da bu riski biraz daha artırmaktadır.

Genetik faktörlerin yanı sıra beslenme gibi çevresel faktörler de hastalığı tetikleyen bir diğer faktördür. Özellikle hayvansal gıdalar ve yağların fazla tüketilmesi büyük bir riski de beraberinde getirmektedir.

Bağırsak kanserinin tanısı kolay olup kolonoskopi ya da sigmoidoskopi ile yapılmaktadır. Bağırsak kanserinin ilk belirtilerini ise karındaki doygunluk hissi oluşturur. Doygunluk hissi ile birlikte kişide hafif ağrı, iştah kaybı, kilo verme, çabuk yorulma, başlarda ishal ya da kabızlık gibi semptomlar gözlenmektedir. Hastalığın ilerleyen süreçlerinde ise kalın bağırsağın daralmasına bağlı olarak dışkı geçişi daha da zor bir hale gelmektedir. Buna bağlı olarak kabızlık durumu daha da belirginleşip dışkının kokması gibi problemler meydana gelmektedir. Bazı durumlarda bağırsak tamamen kapanırken bazen bir bölümü kapanarak zor da olsa dışkı ile atılım gerçekleşebilir. Bu kadar ilerleme kaydetmiş tümörün ameliyat ile alınması ise oldukça zordur. Bu nedenle erken tanı her hastalıkta olduğu gibi kolon kanserinde de önemlidir.

Kanseri tetikleyen çevresel faktörlerden korunmak için ise lifli gıdalarla beslenmek oldukça önemlidir. Kanserojen gıdaların vücuttan atılımında lifli diyetler büyük önem taşımaktadır.