Latince : Populus nigra
Türkçe : KARA KAVAK
Kara Kavak Doğal Yayılış ve Rakım
Orta ve Güney Avrupa, Kuzey Afrika, İran ve Asya’nın doğu bölgeleri ile yurdumuzda Ege ve Karadeniz Bölgeleri’nde doğal olarak yetişir ve 1400 m. rakıma kadar çıkar.
Kara Kavak Toprak ve Besin İsteği
Akarsu boylarında, su baskınlarına uğrayan çevrelerde, yeraltı suyu yakın olan yerlerde, nemli, kumlu-killi topraklarda yetişir. Derin ve iyi drenajlı toprakları sever. En uygun taban suyu seviyesi 1-1.5 m. olmalıdır. Durgun taban suyundan ve tuzlu topraklardan hoşlanmaz. pH = 6-8 optimaldir.
Kara Kavak Donlara Duyarlılık
Donlara dayanıklıdır.
Kara Kavak Sıcaklık ve Nem İsteği
Ilıman iklimlerde iyi gelişmekle beraber kontinental iklimlerin ağacıdır. Orta Anadolu’ nun doğu yarısı ile Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun kuzey kesimleri bu tür için uygundur.
Kara Kavak Tohum Özellikleri
Tohumlar sarı renkte, beyaz ve yumuşak tüylerle örtülmüştür. Tohumlarda yassı tüy demetleri vardır ve rüzgarla dağılırlar. Tohum Haziran’da olgunlaşır.
Kara Kavak Tepe Şekli
Geniş ve seyrek bir tepe yapar. Tepe çapı maksimum 15-20 m.dir.
Kara Kavak Makaslama ve Budama
Kuvvetli budamaya yatkındır.
Kara Kavak Büyüme ve Boylanma
Hızlı büyür. Maksimum 30 m. boy yapar.
Kara Kavak Kök Yapısı
Çok geniş yüzeylere dağılan istilacı kökler geliştirir.
Kara Kavak Işık İsteği
Işık ağacıdır.
Kara Kavak Meyve ve Çiçek
Meyve sivri uçlu, yumurtamsı, kapsül meyve durumunda, yeşil-kahve renkli ve belirgin saplı olup Mayıs-Haziran’da görülür. Dioik olan çiçekleri Mart-Nisan’da görülür. Erkek başaklar silindirik, önceleri sık, sonraları seyrek çiçekli, tozlaşmadan önce kırmızımsı erguvan rengindedir. Dişi başaklar daha uzun ve sarı renklidir.
Kara Kavak Yaprak ve Sürgün
Yaz yeşili yapraklar Nisan-Mayıs’ta görülür. Hoş kokulu, 5-İÖ cm. uzun, 4-8 cm. geniş, yamuk, sivri uçlu, tabanı kama biçiminde, kenarları dişli, tüysüz, üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü mat açık-yeşildir. Yaprak genişliği uzun sürgünde kısa sürgünden daha fazladır. Yaprak sapı 4-6 cm. ve incedir. Genç sürgünler tüysüz, ilk yıf parlak sarı renkte, ikinci yıl zeytinimsi yeşil renktedir. Dallar kalın ve yaygın olup kuvvetli kök ve kütük sürgünü verir.
Kara Kavak Üretim Şekli
Erken ilkbaharda sert çelik ile üretilir. Tohumlar çimlenme yeteneklerini çok çabuk kaybettiklerinden tohumla üretilmeleri zordur.
Kara Kavak Diğer Özellikler
Su baskınlarına iki aydan fazla dayanamaz. Drenaj kanaları açılarak su seviyesi düşürülmelidir. Odunu kibrit ve selüloz sanayinde kullanılır. Deniz soğuğundan etkilenir. Perde ve koruyucu rüzgar kırıcı olarak kullanılır. P.n.subs.nigra.cv. “İtalica” türünde dallar gövdeye paralel olacak şekilde uzanır ve halk dilinde selvi kavağı olarak j bilinir. Odunu beyaz renkli ve yumuşaktır.
resmi var işte görmüyor musun? yazının başında kara kavak resmi var.
❗ ❗ ya ben resmini istiom 🙁 🙁 🙁