Moraceae familyasındandır. Tropik ve subtropik bölgelerde yaşayan 500’den fazla türü vardır. Ağaç, ağaççık ve sarılıcı formda olabilirler. Önemli türleri Ficus elastica, yeşil oval yapraklı, Ficus elastica variegata alacalı yapraklı, Ficus lyrata buruşuk yapraklıdır.
Ficus’lar genel olarak sıcak, havadar, aydınlık-yarı gölgede bulundurulmalı ve yaz aylarında bolca sulanmalıdır. Kış aylarında minimum sıcaklık 10°C, optimum 15-20°C olmalı ve verilen su miktarı azaltılmalıdır.

Sponsor Bağlantılar

Saksı değiştirmesi her yıl Mart-Nisan aylarında yapılır. Saksı harcı olarak 2 kısım kumsal toprak, 1 kısım torf karışımı kullanılır. Üretimi çelik ve havai daldırma ile ve Ocak-Şubat aylarında yapılır. Çelikler baş ve gövde çeliği olarak hazırlanır. Baş çelikleri ile kısa zamanda büyük bitki elde edilir. Çelikler 3-4 yaprak ihtiva edecek şekilde 25-35 cm uzunluğunda, boğumun altından meyilli olarak kesilir, bir miktar sütü aktıktan sonra bezle silinerek torf veya kumsal bir harçta köklendirilir.

Gövde çelikleri odunlaşmamış dallardan ve 1 göz, 1 yaprak ihtiva edecek şekilde hazırlanırlar. Akan süt temizlendikten sonra gene torf veya kumsal bir harçta 20-32°C nemli bir yerde (serada) köklendirilirler, bu arada yaprak rulo şeklinde kıvrılarak bağlanır. 4-5 haftada köklenen çelikler daha önce belirtilen harç içine dikilirler.

Havai daldırmada ise sürgünün 50-60 cm altında bir bıçakla gövde yatay olarak yarıya kadar kesilir, yara yerinin arasına küçük bir tahta parçası konur ve yara yerinin alt ve üst kısımları yosunla sarılarak bağlanır. Yosun devamlı nemli tutulur ve 6-7 haftada köklenme olur. Köklenmeden sonra köklerin altından kesilerek yeni bitki ana bitkiden ayrılır ve daha önce belirtilen harç içine dikilir.

Bakım tedbirlerinde aksaklık olursa bazı problemlerle karşılaşılır. Yanlış sulama yapıldığında (kışın fazla, yazın az) bitki güzelliğini kaybeder. Kışın bitki havasız ve soğuk bir yerde muhafaza edilirse yaprak dökülmeleri görülür. Yaşlı yapraklarda dökülme, ışığın ve nispi nemin az veya bitki besin maddelerinin azlığından meydana gelebilir. Yapraklarda kahverengi lekeler, köklerdeki bir hastalıktan ileri gelebilir, bu durumda hemen saksı değiştirilmeli ve hasta kökler kesilip çıkarılmalıdır.

Kauçuklarda budamadan kaçınmalıdır. Zira tepesi kesilen bitkiler bütün güzelliklerini kaybetmektedirler.