Hemen hemen tüm kişisel gelişim kitaplarında bulabileceğiniz bir cümle olan “Olumlu düşünmenin” bilinçaltında olumlu etkiler bırakıldığı söylenir ki gerçekten de doğrudur. Peki, belirli bir yaşa kadar olumsuzluklarla büyümüş insanlardan o yaştan sonra olumlu düşünmeleri beklenebilir mi?Olumsuzluklarla dolu, dedikoduların ortasında yetişmiş genç beyinler büyüdüklerinde nasıl olumlu düşünebilirler. Düşünseler bile ne kadar başarılı olabilirler. Olumlu düşünme bebeklik çağlarından kazandırılabilir mi? Bunu altı yaşındaki yeğenimle aramızda geçen telefon konuşmasıyla daha iyi algılanabileceğini düşünüyorum.

Sponsor Bağlantılar

– Amcacım nasılsın?

— İyiyim amca

– Peki, ben nasılım?

— Ne bileyim nasılsın amca

– Sor bakalım nasılmışım

— Nasılsın amca?

– İyiyim teşekkür ederim

— Amca zaten hep iyiyim deniliyor, iyi değilim yok ki

Bu diyaloğu yaşayana kadar hiç böyle düşünmemiştim. Gerçekten telefon konuşmalarında nasılsın sorusuna karşılık o an hasta bile olunsa verilen cevap iyiyimdir. Bakıldığında sıradan bir cevap olarak görünse bile, olumlu düşündürme adına gerçekten güzel bir cevaptır. Günde en az 15-20 defa bu soruyla muhatap olan insanlar bu sihirli kelimenin farkına varmadıkları halde, küçük yaştaki genç beyinlerin farkına varması göz ardı edilemez bir gerçektir.

Aslında çocuğun doğasında vardır bu. Küçük bir çocuk büyüdüğünde babası gibi konuşup, babası gibi yürüyüp, annesinin kullandığı kelimeleri kullanmaz mı?

Şimdiye kadar hep olumsuzlukların konuşulduğu veya olumsuzlukların yaşandığı ortamlarda yetişmiş olabiliriz. Fakat şuan olumlu düşünmenin insan hayatını ne derece değiştirdiğini biliyoruz. Bizden sonraki nesillere olumlu bir hayat bırakmak için kullandığımız kelimelere dikkat edelim ve onları bilinçli olarak olumlu düşündürelim.