Familya : Rosaceae
Latince : Eriobotrya japonica
Türkçe : YENİ DÜNYA (Muşmula, Malta Eriği)
Yeni Dünya Doğal Yayılış ve Rakım
Asya’nın doğusunda, Çin ve Japonya’da yerli olarak bulunur. Ülkemizde ılıman bölgelerde ve sahil kesimlerinde meyvesi için yetiştirilir.
Yeni Dünya Toprak ve Besin İsteği
Humusça zengin, derin, yarı nemli ve geçirgen, taze topraklarda iyi gelişir, iyi drenajlı topraklar ister. Kuru topraklara dayanır. Fazla kireçten hoşlanmaz.
Yeni Dünya Donlara Duyarlılık
Donlara duyarlıdır. -5° C sıcaklara kadar dayanır.
Yeni Dünya Sıcaklık ve Nem İsteği
Güneşli ve sıcak iklimlerde yetişir. Sahil boylarını sever. Deniz soğuğuna dayanıklıdır. Ancak soğuk rüzgarları sevmez.
Yeni Dünya Tohum Özellikleri
Meyve içerisinde 1-5 adet, parlak koyu kahve renkli kabuklu tohum bulunur. Tohumlar 1-2 cm. uzun, 8 mm. çapında, köşeli ve elipsoit biçimlidir. Tohum, Nisan-Haziran’ da olgunlaşır.
Yeni Dünya Tepe Şekli
Dağınık bir tepe yapar.
Yeni Dünya Makaslama ve Budama
Budamaya yatkındır.
Yeni Dünya Büyüme ve Boylanma
Hızlı büyür. Maksimum 6-7 m. boy yapar.
Yeni Dünya Kök Yapısı
Derine inen kök sistemi geliştirir.
Yeni Dünya Işık İsteği
Işık ağacıdır. Hafif gölgeye dayanır.
Yeni Dünya Meyve ve Çiçek
Yazın olgunlaşan ve yenilen çekirdekli sulu meyveleri 3.5-4 cm. çapında, sarı turuncu renkli, yuvarlak ve dekoratif görünümlüdür. Nisan ve Ekim aylarında açan beyaz renkli çiçekleri, bileşik salkım kuruluşunda, kokulu, 5 taçlı ve hermafrodittir.
Yeni Dünya Yaprak ve Sürgün
Hep yeşil yaprakları 15-25 cm. uzun, 3-5 cm. genişlikte, uzunca elips ya da yumurta biçiminde, kenarları dişli, yaprak ucu sivri ve tabanı kama görünüşündedir. Yaprakların üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü kahverengi tüylüdür. Genç sürgünler beyaz tüylüdür.
Yeni Dünya Üretim Şekli
Tohum ile üretilir. Ekim zamanı sonbahardır. Kültür çeşitleri kalem ve göz aşısı ile üretilir. Yarı olgun odun çelikleri, yumuşak çelik ve havai daldırma İle de üretilebilir.
Yeni Dünya Diğer Özellikler
Park ve bahçelerde soliter ya da duvar kenarlarında sıralar halinde yetiştirilir. Süs bitkisi olarak değerli bir türdür. Meyveleri marmelat ve meyve suyu yapımında kullanılır.
arkadaşlar bir adet yenidünya ağacım var çiçek açıyor fakat meyveye dönüşmüyor.bu ağacın döleyicisi hk bilgisi olan varmı.
iyi cins yeni dünya çekirdeğinden aynı cins meyve elde edilebilir mi,yoksa aşı yoluyla mı aynı cins elde edilebilir.Ben çekirdeklerden fidan elde etim ama teredüt ediyorum..
bir iki aya cıkar
ben tohumu yeni saksıya atım biraz toprak ile örtüm üzerini kaç ayda fidan olur
Muşmula başka Malta eriği başka meyvedir. Burada karışmış görünüyor. Malta eriği, Frenk elması aynı şey ama Muşmula çok farklı
aşısı hangi aylarda yapılır,malta eriğine döngel (muşmula)aşlanırmı?
tohumdan fidan yaptım 50 cm boyuna ulaştı ama nasıl aşı yapılacağını bilmiyorum daha doğrusu aşı için göz nasil temin edebilirim bana yardımcı olurmusunuz iki yıl önce abhazyada ağacından meyvesini yedim taze taze yemek dahada lezetli malatyanın iklimi pek uygun değil ama ben yapay iklimlendirmeyle yetiştirmeyi düşünüyorum
güzel meyvedir, olsa da yesek, Adana tarafında oluyor, yaz gelsin de bir…