Makale İçeriği:
  • Gerilla Pazarlama Nedir?
  • Gerilla Pazarlama Taktikleri – Resimli Örnekler – Video
  • Gerilla Pazarlama ve Geleneksel Pazarlamanın Karşılaştırılması
  • Gerilla Pazarlamayı Düşünenlere Öneriler
  • Gerilla Pazarlamada Kullanılan 100 Yöntem

Sponsor Bağlantılar

Gerilla Pazarlama Nedir?

 

Gerilla Pazarlama’nın anafikri en düşük maliyetten en yüksek karı çıkartmak. Geleneksel pazarlama anlayışında pazarlama için para yatırmak gerekiyor. Gerilla Pazarlama’da ise önemli olan para değil hayal gücü. Tüketicilerle, daha doğrusu müstakbel tüketicilerle beklemedikleri bir anda ve beklemedikleri bir şekilde karşılaşmak ve böylelikle akıllarında kalmak bu işin esasını oluşturuyor.

 

Jay Conrad Levinson, Gerilla Marketing’i şöyle tanımlıyor;  ” Bütçesi küçük hayalleri büyük girişimciler için …”

 

“Guerilla” kelimesi ilk olarak tahmin edileceği üzerine bir savaşda ortaya çıkdı. Köken olarak İspanyolca’dan gelmektedir. İspanyolların Fransız Napolyan’a karşı 1807 – 1814 yılları arasında sürdürdüğü direnişde ilk defa bu kavram kullanıldı. Çete harbi, çete mücadelesi  anlamına gelen “Guerilla”nın zayıfların silahı olduğunu söyleyebiliriz. Taktiksel olarak da düşmana “asker” olarak görülmeden düşmanı püskürtmek, ortadan kaldırmak için kullanılmıştır. Gerilla yada gerilla taktiği ilk olarak “Özgürlük Savaşcısı – Ernesto Che Guevara” tarafından avrupaya tanıtılmıştır. Gerilla taktikleri akılcıydı, dezavantajları avantaja çeviren bir yapıdaydı. Düşmanı moralmen çökertmeyi hedefler ve onlara bir dakika bile rahat vermeden düşmanı heran savaş olurcasına hazır tutmayı hedeflerdi. Düşman birdahaki saldırının ne zaman ve nereden geleceğini asla tahmin edemezdi.

 

“Gerilla Taktiği”nin kullanımı ilk olarak 1960’lı yılların ortalarında Amerika’da “Pazarlama ve Reklam” alanında görülmüştür. Bu yıllarda meydana gelen Vietnam istilası ve oradaki halkın gerilla taktiğini başarıyla kullanması Marketing sektörünü etkilemiştir. Şirketler kendi gelirlerini agresif politikalarla arttırma yoluna gitmiştir.

 

Gerilla ruhunu birkaç kelimeyle anlatmak gerekirse; sabırlı, inatçı, duyarlı, cömert, enerjik, değişime açık denebilir. Firmayı tanıtabilmek için doğrudan posta kartları göndermek, e-posta kampanyaları düzenlemek, ücretsiz bilgi sağlamak için web sitesi hazırlamak, forumlara üye olmak, araba reklamı gibi yöntemler gerilla pazarlamanın en çok kullanılan yöntemleri.

 

“Guearilla Marketing”in amacı kendi mallarına, hizmetlerine, tekliflerine olan ilgiyi en yükseye çıkarırken bu uğraş için harcanılan kaynakları, masrafları en aza indirmektir. Gerilla Marketing tıpkı bir gerilla savaşcısı gibi dikkati başka bir tarafa çekmeye çalışır. Bunu yaparkende uyguladıkları politikalar “değişik, şaşırtıcı, orijinal, eğlendirici”dir. Her şey küçük bir bütçeyle meydana gelir ve her türlü sektörde kullanılabilir.

 

Gerilla Marketing ilk başlarda sadece küçük firmaların büyük firmalarla daha iyi mücadele edebilmesi için kullanılmıştır. Bundan dolayı gerilla marketing fikrinin öncülerinden Jay Conrad Levinson bu yaklaşımı bir “yıpratma” saldırısı olarak tanımlar.

 

Gerilla Marketing de önemli olan bir noktada esnekliktir. Şirketler yayılma alanlarının, karlarının, aktivitelerinin azalmasını önlemek için her duruma karşı tıpkı bir gerilla gibi esnek olmalıdırlar. Kaynaklarını yeni fırsatlara hızlı ve en etkin bir şekilde yönlendirebilmelidirler. Pazar da oluşabilecek her türlü durumu önceden tahmin etmek, sonsuz rekabet ortamında ayakta kalabilmek içinde bulundukları durumu iyi analiz etmelidirler.

 

Gerilla Marketing de şirketler Marketing stratejilerini oluşturmak için mutlaka fiyat politikalarına dikkat etmek zorundadırlar. Sundukları ürünler, teklifler şaşırtıcı, agresif olmalıdır.

 

Gerilla Marketing uygulamalarının diğer önemli tarafı ise mesajın olabildiğince kişiye en etkin bir şekilde yayılmasıdır. Bunun içinde günümüzde 1 milyar kullanıcıya ulaşan internet paha biçilmez bir uygulama alanıdır. İnternet Blogları, online magazin-gazete-dergiler ile, chat ve forum sayfaları ile etkili bir şekilde iletilmek istenen mesajın yayılması sağlanır. Guerilla Marketing içinde bahsedebileceğimiz bir alt dal ise almanca Moskito Marketing ingilizce ise Mosquito Marketing olarak isimlendirilen “sivrisinek pazarlama” dır.

 
Gerilla Pazarlama Taktikleri – Resimli Örnekler
 
1.Kahve Firması Reklamı  3.Gözünüz Bu Arabada Kalacak
1. Kanada’da bir kahve firması şeffaf bardak gibi görünen bir bardak üretiyor. Görenler bu kadının ne içtiğini merak ediyordur heralde 🙂 Çok düşük bir maliyet ile harika bir iş çıkarmışlar doğrusu. Çokda akılda kalıcı. Muhtemelen insanlar karton olmasına rağmen bu bardağı atmak dahi istemiyorlardır. Ya da temiz bir tanesini anı olarak veya arkaşlarına göstermek için rica ediyorlardır. Pazarlama adına çok kolay uygulanabilecek bir çalışma. hayallerinizi zincirlemeyin.
 
2. Mona Lisa ve Pantene Pro-V. Pantene firması Mana Lisa’nın saçlarını kendi şampuanlarıyla yıkamış. Aradaki fark çok açık. Pantene kullanın 😀
 
3. Bir araba firmasından müthiş bir çalışma. Ürettikleri otomobilin çevresinde gözler var. Bu arabanın çekiciliği daha nasıl anlatılabilirki. tebrikler.
 
Mükemmel Bir Örnek
 
Bir kahve firması  Hey, City that never sleeps. Wake up sloganı ile bilbordunu yere koyuyor. Nereye mi? hani şu her sabah  dumanı tüten kanalizasyon rogarlarının üstüne. Böylece kahvenin dumanı da tamamlanıyor. Yaratıcılıkta sınır olmadığını anlatan en iyi örneklerden biri. Böyle bir görüntünün çekiciliğine kapılmamak mümkün değil. Buradaki ince düşünce kent yaşamının gündelik gerçekliği ile ürününüzü etkinleştirmek. Hem de çok az bir maliyet ile. Şimdi biraz daha düşünmek gerekiyor. Sizce onbinlerce yüzbinlerce insana doğrudan marka mesajı vermenin maliyeti ne kadar olabilir. Konumuzun başında söylediğimiz gibi bu sizin yaratıcılığınız ile ters orantılı. Yaratıcılığınızı arttırdıkça maliyet düşecektir.
 
Kahve Firmasından Mükemmel Bir Örnek
Gerilla Pazarlama ve Geleneksel Pazarlamanın Karşılaştırması

 

1. Geleneksel pazarlama der ki; pazarlama için para yatırman gerekir. gerilla der ki; paran varsa yatır, ama önemli olan para değil, enerji ve hayal gücüdür.

 

2. Geleneksel pazarlama insanların aklını karıştırır mistik bir hava yaratır, gerilla ise açık seçik gerçekleri anlatır.

 

3. Geleneksel pazarlama büyük iş dünyasına yöneliktir, gerilla pazarlama ise küçük işletmelere yöneliktir.

 

4. Geleneksel pazarlama performansı satışla ölçer, gerilla ise karlılığı ön plana çıkartır. Gerilla için önemli olan kar etmektir.

 

5. Geleneksel pazarlama deneyim ve yargılar üzerine kuruludur yani tahmindir. Oysa gerilla psikoloji ve insan davranışları üzerine odaklıdır. Çünkü gerillanın tahminle kaybedecek zamanı yoktur. Gerilla satın alma kararlarının yüzde 90′ının bilinçaltıyla verildiğini bilir.

 

6. Geleneksel pazarlama önemli olan satıştır der ve satış sonrasında müşteriyi unutur. Gerilla ise müşteriyi her zaman takip eder ve onu asla kaybetmez.

 

7. Geleneksel pazarlama çizgisel olarak işini büyütmeni söyler. Oysa gerilla pazarlama geometrik artışla işi büyütmeye yöneliktir. Her müşteri için daha fazla işlem yapmak bunun bir parçasıdır. Diğer yöntem ise müşterinizin akrabalarını, arkadaşlarını işin içine katmaktır.

 

8. Geleneksel pazarlama birden fazla işe aynı anda girer, gerilla ise önce işini yönet, işine odaklan ve ondan sonra başka işe giriş der.

 

9. Geleneksel pazarlama ayın sonunda gelen faturalara bakar, gerilla ise ilişkilere bakar. Bu ay kimlerle ilişki kurduk diye sorar.

 

10. Geleneksel pazarlama her zaman “ben” der. Her şeyi bunun üzerine kuruludur. Ama gerilla “sen” der. Gerillanın her şeyi; broşürü, ilanı, web sitesi vb. hep müşteriyle ilgilidir.

 

11. Geleneksel pazarlama insanlara der ki; “hizmetimin veya malımın faydalarını satın al!” Oysa gerilla insanların problemlerini bulmak ve çözmek üzerine odaklanmıştır.

 

12. Geleneksel pazarlama “ne satabilirim” der. Gerilla ise “müşteriye ne verebilirim” diye sorar. Geleneksel pazarlama almak-satmak üzerine kuruludur. Oysa gerilla “müşteriye ne verirsem onun işine yarar” diye düşünür.

 

13. Geleneksel pazarlama reklam, PR gibi geleneksel yolların her zaman işe yaradığını düşünür ve bunlardan birine inanır. Oysa gerilla pazarlama bunların birinin değil hepsinin birden işe yaradığını düşünür. “Bunların bileşimi işe yarar” der.

 

14. Gerilla pazarlama rakiplerle çok ilgilenmez. Gerilla, “rakipleri unut, senin gibi standardı olanlara bak ve onlarla işbirliği yap” der.

 

15. Geleneksel pazarlama teknolojiye pek fazla önem vermez, gerilla ise teknolojiyi sonuna kadar kullanır.

 

16. Geleneksel pazarlama bir avuç pazarlama yöntemi kullanır. Gerilla pazarlamada ise kullanılabilecek 100 ayrı silah vardır ve gerilla bunların içinden seçim yapıp bileşkesini kullanır.Bu 100 silahın 62’si ise tamamen bedavadır.

 

17. Geleneksel pazarlama bilinç dışını hedefler ve küçük detaylara önem vermez. Oysa gerilla pazarlama bilinç altını hedef alır ve detaylara önem verir. Telefonla konuşma biçimi veya insanları ziyaret şeklinin önemli olduğuna inanır.

 

18. Geleneksel pazarlama yalnızca pazarlama tanıtımı ile satış yapabileceğine inanır. Oysa gerilla pazarlama satıştan önce rıza almaya önem verir. Önemli olan insanlara çok fazla pazarlama malzemesi göndermek değil, bu malzemeleri göndermek için insanların rızasını almaktır. Satışa değil rızaya odaklanmak önemlidir. Bu durumda sizin malınızı almak isteyenler ihtiyaçları olduğunda ellerini kaldırırıp sizi çağırırlar.

19. Geleneksel pazarlama monologtur, gerilla pazarlama ise diyalogtur. Gerilla her zaman bir sen söyle bir ben söyleyeyim der.

 

20. Geleneksel pazarlama büyük grupları hedef alır. Gerilla ise küçük grupları ve kişileri hedefler.

 

Büyük şirketlerin Gerilla Pazarlama stratejisini benimsemeleriyle birlikte gerilla yöntemleri farklı boyutlara taşındı. Amerika’da araba boyunda spor ayakkabılarını yolda giderken görmek mümkünken, Türkiye’de Gerilla Pazarlama daha farklı şekillerde uygulanıyor. Örneğin önde gelen elektronik ve beyaz eşya markalarından birinin bayisi çok yoğun almadığı günlerde kendi logolarıyla donatılmış nakliye aracına bozdolabı, çamaşır makinesi ve televizyon doldurup, sanki satmış ve teslim ediyormuş gibi şehirde dolaştırıyordu. Görenler hem mağazanın adını hatırlıyor hem de bu kadar çok sevkiyat olduğuna göre burada bir kampanya var diye düşünüyordu. Tabi bu da bir yöntem. Unutmayın önemli olan hayal gücü.

 
Gerilla Pazarlama Resimleri
 
5. Bahçedeki yeşil lipton çay 6. Çim Traşı
 
4. Almanya’dan çok iyi bir örnek daha. Danışmanlık şirketi: “Hayat yanlış iş yapılamayacak kadar kısa” sloganıyla ATM’lere birer poster yapıştırıyor. Dikkatlice bakmadan sanki gerçekmiş gibi bir izlenim veren ilginç bir çalışma olmuş.
 
5. Lipton firması gerçekten yaratıcı bir çalışma yapmış. Bu yeşil çay (Yeşil Çayın Faydaları) içilmez mi ya 🙂
 
6. Bic den tabiat ile ürün kullanımını birleştiren iyi bir çalışma. Çimleri sakala benzeterek traş ediyor. Bu da Türkiye’de uygulanmaz. Bu traş bıçağını çalmazlar ama kırarlar 🙂 Reklam: “Traş yapabilecek kadar sağlam bir traş bıçağı değil” halini alır 🙂
 
Gerilla Pazarlamayı Düşünenlere Öneriler
 

Sabır

 
Gerillanın olmazsa olmaz özelliğidir. Çünkü bir şeyi satmak için çok büyük sabır gerekir. Ufak problemlerden yılmamak, sabırlı olmak

gerekmektedir.

 

Hayalgücü
 

Gerçeklerle yüzleşebilmek kabiliyeti yanında gelecekte ne olacağını da öngörmek gerekiyor. Zaten birincisi olmadan ikincisini başarmak oldukça güç.

 

Duyarlılık
 

Gerilla pazarlamacılar şehirlerde, ülkelerde şu anda neler oluyor, şu anda durum nedir, Hep izlerler. O zaman da insanların kafasındakileri bilirler ve insanların kafalarında sohbetlerinde ne varsa ondan söz edebilirler.

 

Sağlam bir kişilik
 

Egonuz, kişiliğiniz çok güçlü olmalı. Sizin çevrenizdeki insanlar, eşiniz dostunuz sizin pazarlamanızdan bıkarlar ve size “bunu değiştir artık, bundan bıktık” derler. Bu çok kötü bir mesajdır ve bunun karşısında duracak kadar güçlü bir kişiliğiniz olmalıdır. Çünkü çevrenizdekiler sıkılsa bile sizi alacak insanlar daha sizin mesajınızı algılamamıştır bile. İşte bu nedenle çevrenizdekilere kulak asmayıp ısrar edecek kadar güçlü olmalısınız.

 
Girişkenlik, saldırganlık
 

ABD’de şirketler brüt gelirlerinin ortalama yüzde 4’ünü pazarlamaya ayırıyorlar. Daha agresif olabilen şirketler daha iyi sonuçlar da elde edebilirler. Yaptığınız işi heryerde anlatabilecek kadar girişken ve doğru zamanda doğru silahlarla harekete geçecek kadar saldırgan olabimelisiniz.

 

Değişime açık olmak

 

Gerillalar değişimden korkmaz ve değişimi çok sever. “Bunu ben kucaklamazsam rakiplerim kucaklar” diye düşünür ve değişimi önce o içselleştirir.
 

Cömertlik

 

Gerilla her zaman müşterime neyi verebilirim, neyi feda edebilirim diye düşünür. Müşterilerinizle paylaşın, onları başarılı yaparsanız veya beklentilerini karşılarsanız siz de başarılı olursunuz. Elinizde bir mum olsaydı, bir salonda herkesin elindeki mumları tek bir mumla yakmak mümkün olurdu. Böylece, sizinki hala yanarken, aynı anda bütün salon ışıl ışıl olabilirdi…
 

Enerjik olmak

 

Gerilla pazarlaması zordur ve her zaman aynı şekilde uğraşıyı gerektirir. Bu nedenle her zaman enerjik ve çalışkan olmak zorundasınız.
 
Merak ve öğrenme isteği
 
Gerilla her şeyi merak eder, öğrenir. Çünkü çevremizde öğrenecek çok şey vardır. Martılar gibi, yükseklerde uçacaksınız, denizdeki balıkları görmek için iyice alçalacaksınız, sonra tekrar yükseleceksiniz. Böylece yeni gelişmeleri sürekli izleyebilirsiniz.
 
İnsanlara dönüklük
 
Gerillalar insanlarla bir arada olmaktan çok hoşlanır. Herkesi sever ve herkesin hikayesını dinler. Dinlemeyi bilmek gerillanın önemli özelliklerinden biridir.
 

Odaklanma

 
Gerillalar amaçlarını, hedeflerini sulandırmazlar. Odaklanırlar ve odaklandıkları işi mükemmel hale getirmeye çalışırlar. Yani aynı anda oraya buraya birden fazla işe saldırmazlar.
 

Çok yönlü beyin ve eyleme dönüklük

 
Bazı insanların beyni tek yönlüdür. Her yere giderler, okurlar, seyrederler, gezerler vs. Fakat bu beyinlerinde kalır. Bazılarının beyni ise çok yönlüdür. Bilgiyi alırlar bunu harekete, eyleme dönüştürürler. İşte gerilla bu yeteneğe sahiptir.
Gerilla Pazarlama – Marketing Resimleri
 
7. Kır ve Zengin Ol 8. Kuş Yemi Firması 9. Otobüste Adrenalin
 
7. Kolaysa kır ve zengin ol. Bir kırılmaz cam üreticisinden harika bir çalışma. İçi para dolu bir kafesi insanlar bir umut ile ha bire tekmeliyor. Kırabilirsen içindeki paralar senin ama kırabilen yok 🙂 Bunu Türkiye’de uygulamalarını hiç tavsiye etmiyorum. Daha ilk geceden bilbordu yerinden sökerler 🙂
 
8. Kuş yemi üreten bir firma çok zekice bir çalışma yapmış. Bilbordlarının üst kısmını kuş yemi koyacak şekilde ayarlamışlar. Bundan dolayı kuşlar buraya ilgi gösteriyor. Bilbordlarının çevresi hep kuşlarla dolu. Kuş yemini gerçekten sattıran bir reklam olmuş. İnsanların çok ilgisini çeken ve kuşların ürüne itibar ettiğini düşündüren bir görüntü. Ürün hitabettiği kitle ile buluşuyor.
 
9. Otobüste adrenalin. Yerdeki kaykay gerçek değil tabi 🙂 Otobüsler tanıtım için uygun mekanlardır. Firmada bunu iyi kullanmış.
 

Gerilla Pazarlamada Kullanılan 100 Yöntem

 

1. Marketing plan

 
Pazarlama Planı: Pazarlamasını yapacağınız ürünü nasıl pazarlayacağınızı önceden planlamak demektir.
 
2. Marketing calendar
 
Pazarlama Takvimi: Pazarlama işi 4 mevsim aynı şekilde sürdürülmez, her mevsimin her ayın, hatta hergünün pazarlama taktiği farklı olabilir. Bunu mümkün olduğunca önceden planlamak gerekir.
 
3. Niche/positioning
4. Name of company
5. Identity
6. Logo
7. Theme
8. Stationery
9. Business card
10. Signs inside
11. Signs outside
12. Hours of operation
13. Days of operation
14. Window display
15. Flexibility
16. Word-of-mouth
17. Community involvement
18. Barter
19. Club/Association memberships
20. Partial payment plans
21. Cause-related marketing
 
Neden İlişkili Pazarlama: Pazarlamacıların markalarına daha fazla değer katmalarını sağlayan ve markaların aynı zamanda toplumsal mesajlar, sorumluluklar içermelerine yol açan bir anlayıştır.
 
22. Telephone demeanor
23. Toll free phone number
24. Free consultations
25. Free seminars and clinics
26. Free demonstrations
27. Free samples
28. Giver vs taker stance
29. Fusion marketing
30. Marketing on telephone hold
31. Success stories
32. Employee attire
33. Service
34. Follow-up
35. Yourself and your employees
36. Gifts and ad specialities
37. Catalog
38. Yellow Pages ads
39. Column in a publication
40. Article in a publication
41. Speaker at any club
42. Newsletter
43. All your audiences
44. Benefits list
45. Computer
46. Selection
47. Contact time with customer
48. How you say hello/goodbye
49. Public relations
50. Media contacts

51. Neatness
52. Referral program
53. Sharing with peers
54. Guarantee
55. Telemarketing
56. Gift certificates
57. Brochures
58. Electronic brochures
59. Location
60. Advertising
61. Sales training
62. Networking
63. Quality
64. Reprints and blow-ups
65. Flipcharts
66. Opportunities to upgrade
67. Contests/sweepstakes
68. Online marketing
69. Classified advertising
70. Newspaper ads
71. Magazine ads
72. Radio spots
73. TV spots
74. Infomercials
75. Movie ads
76. Direct mail letters
77. Direct mail postcards
78. Postcard decks
79. Posters
80. Fax-on-demand
81. Special events
82.Show display
83. Audio-visual aids
84. Spare time
85. Prospect mailing lists
86. Research studies
87. Competitive advantages
88. Marketing insight
89. Speed
90. Testimonials
91. Reputation
92. Enthusiasm & passion
93. Credibility
94. Spying on yourself and others
95. Being easy to do business with
96. Brand name awareness
97. Designated guerrilla
98. Customer mailing list
99. Competitiveness
100. Satisfied customers

 
Açıklama eklemek için yorum yazmanız yeterlidir. Açıklamanız makaleye sizin isminizle eklenecektir.