GlediçyaFamilya : Leguminaseae
Latince : Gleditsia triacanthos (G.spinosa, G.marcantha)
Türkçe : GLEDİÇYA

Sponsor Bağlantılar

Glediçya Doğal Yayılış ve Rakım
Kuzey Amerika’nın doğu bölgelerinde, bilhassa nehir yataklarında, akçaağaç ve meşe ormanlarında karışık ve yerli bulunur. Ülkemizde de yetiştirilmektedir.

Glediçya Toprak ve Besin İsteği
Normal, nemli, drenajlı, ağır balçık ve balçıklı topraklarda optimal gelişim gösterir. Fakir ve nispeten kurak tuzlu topraklarda da yetişebilir. Sahil mıntıkalara uyumludur.

Glediçya Donlara Duyarlılık
Şiddetli donlardan zarar görür.

Glediçya Sıcaklık ve Nem İsteği
Kuraklığa dayanıklıdır. Sıcak ve soğuğa karşı adaptasyonu yüksektir.

Glediçya Tohum Özellikleri
Sert tohumlan mercimek büyüklüğünde, 8 mm. uzun, parlak kahve renkli, 1 kg.daki tohum sayısı 6100 adet, ortalama çimlenme % 80 ve 1000 T.A. 160 gr.dır. Meyvenin etli kısmına gömülmüş tohumlar Eylül-Ekim aylarında bakla meyve kırmızı kahve rengine dönüşünce toplanır. Tohum taşıyıcılar kışa kadar ağaçta kalır.

Glediçya Tepe Şekli
Yuvarlak, şemsiyemsi ve gevşek bir tepe yapar. Tepe çapı 10-15 m.dir.

Glediçya Makaslama ve Budama
Budamaya yatkındır.

Glediçya Büyüme ve Boylanma
Hızlı büyür. Vatanında maksimum 40-45 m. boy yapar.

Glediçya Kök Yapısı
Kuvvetli yan kökler geliştirir. Kökleri havanın serbest azotunu bağlar.

Glediçya Işık İsteği
Işık-yarıgölge ağacıdır.

Glediçya Meyve ve Çiçek
Meyveler 30-40 cm. uzun, bakla meyve durumunda, yassı ve orak biçiminde, kahve rengi ve az parlaktır. Dekoratif meyveler ilkbahara kadar dallarda kalır. Haziran ayında bolca açan çiçekleri, hermafrodit, kokulu, salkım kuruluşunda, yeşilimsi beyaz renkli, kısa saplı ve salkımların uzunluğu 7-8 cm.dir.

Glediçya Yaprak ve Sürgün
Yaz yeşili yaprakları 20 cm. uzun, 20-30 yaprakçıktan oluşmuş, yalın tüysü ya da bileşik tüysü yaprak durumunda, yaprakçıklar 2-4 cm. uzun, kenarları seyrek dişli, dar uçlu, yumurta biçimli ve açık yeşil renklidir. Sonbahar renklenmesi altın sarışıdır. İyi sürgün verir. Genç sürgünler hafif zikzaklı, parlak kırmızımtırak kahve renkli ve çıp­laktır. Üç çatallı, 7-8 cm. uzunluktaki kahve renkli dikenleri ilginçtir.

Glediçya Üretim Şekli
Tohum ile üretilir. Tohum kabuğunun geçirgen olmayışından kaynaklanan çimlenme engelini gidermek İçin, tohum 45 dk. konsantre sülfürik asitte bekletilir. Daha sonra yıkanan tohumlar suya konup tamamen şişirilir. Ekim ilkbaharda yapılır. Kültür çeşitleri aşı ile üretilir.

Glediçya Diğer Özellikler
Ekstrem kent iklimine ve rüzgara dayanıklıdır. Park ve bahçelerde grup, soliter, aile ve dikenli çit tesisinde kullanılır. İyi bir an konukçusudur. Kirli havaya dayanır. Meyvesi i ilaç, içki yapımı ve hayvan yemi olarak kullanılır. Odunu altın sarısı kahve renginde olup sert ve ağırdır. Odunu çit kazığı ve travers yapımında kullanılır.