Keçi SöğüdüFamilya : Salicaceae
Latince : Salix caprea
Türkçe : KEÇİ SÖĞÜDÜ

Sponsor Bağlantılar

Keçi Söğüdü Doğal Yayılış ve Rakım
Yayılış alanı tüm Avrupa, Kuzeydoğu Asya ve Kuzey İran’ın ıhman kesimleridir. Yurdumuzun hemen her yerinde, orman açıklarında, dere boylarında, sızıntılı yamaç şevlerinde ve çayırlıklarda görülür. Ülkemizde 2300 m .rakıma kadar çıkar.

Keçi Söğüdü Toprak ve Besin İsteği
Nemli veya kuru topraklarda hatta ıslak yetişme ortamlarında bile yetişir. Besince zengin toprakları sever. Durgun suya dayanıklıdır. Ağır killi topraklarda yetişmesine rağmen kireci sevmez. Tuza hassastır. Optimal pH = 6.5-7.5′ tur.

Keçi Söğüdü Donlara Duyarlılık
Donlara karşı mutedil derecede duyarlıdır.

Keçi Söğüdü Sıcaklık ve Nem İsteği
Güneşli yerleri sever. Kışa ve deniz soğuğuna dayanıklıdır.

Keçi Söğüdü Tohum Özellikleri
Tohumlan çok küçük ve tüylüdür. Mayıs ayında olgunlaşır. Tohumlar çimlenme güçlerini çabuk kaybederler.

Keçi Söğüdü Tepe Şekli
Dik ve dar bir tepe yapar. Tepe çapı 3-4 m.dir.

Keçi Söğüdü Makaslama ve Budama
Budamaya yatkındır. Budama çiçeklenme bitiminde yapılmalıdır.

Keçi Söğüdü Büyüme ve Boylanma
Hızlı büyür. Maksimum 13 m. boy yapar.

Keçi Söğüdü Kök Yapısı
Çok geniş ve yaygın kökler geliştirir. Kolay kök yapabilme özelliğine sahiptir.

Keçi Söğüdü Işık İsteği
Işık ağacıdır.

Keçi Söğüdü Meyve ve Çiçek
Meyveleri iki veya daha fazla karpelden oluşan kapsül meyve durumundadır. Perikarp’ın sırt tarafından açılması ile tohumlar dökülür. Mart-Nisan ayında görülen çiçekleri çok dekoratif ve dikkat çekicidir. Çiçeklenme yapraklanmadan önce olur. Erkek çiçekler 5 cm. uzun ve dik durumlu, dişiler ise 8 cm. uzundur. Çiçekler dioiktir.

Keçi Söğüdü Yaprak ve Sürgün
Yaz yeşili yaprakları oval, 3-10 cm. uzun, sivri ya da küt uçlu, kenarları dişli ya da dalgalı, üst yüzü mat koyu yeşil ve tüysüz, alt yüzü boz yeşil renkte ve beyazımsı tüylüdür. Sürgünler erkek fertlerde önce gri tüylü sonra parlak kırmızı kahve renginde, dişi bireylerde ise yeşildir. Sürgünlerin kabukları soyulduğunda çıplak gövde üzerinde boyuna çizikler görülür.

Keçi Söğüdü Üretim Şekli
Çelikle üretim esastır. Tohumla üretimde taze tohumlar yüzeysel olarak ilkbaharda ekilmelidir. Bitkinin son yıl sürgünlerinden alınan yeşil çelikle ve yaz boyunca alınan yarı olgun odun çelikleri ile üretilir. Köklenme çok kolaydır. Çelikleri elle koparılacak kadar yumuşaktır. Üretim materyali olarak erkek bireyler kullanılır. Kültür çeşitleri kalem ve göz aşıları ile üretilir.

Keçi Söğüdü Diğer Özellikler
Kirli havaya ve rüzgara dayanıklıdır. Yamaçların tutulmasında ve gruplamalarda kullanılır. Arı konukçusudur. Erkek çiçeklerin rengi çok dikkat çekici olduğu için park ve bahçelerde kullanılır. Kısa ömürlüdür. Odunu yumuşak ve elastik olup kolay işlenir.