Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bir vatandaşın (Bu arada bu vatandaş Sabih Kanadoğlu gibi adammış! Çünkü ihbarcının detaylara ve anayasaya olan hâkimiyeti bunu gösteriyor.) ihbarı üzerine yaptığı inceleme sonucunda BDP’nin desteklediği 7 isim dâhil 12 bağımsız adayın ‘eski mahkûmiyetlerini’ gerekçe göstererek, milletvekili olma yeterliliği taşımadıklarına karar verdi. Bu isimler arasında halen milletvekili olan Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak ile İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de bulunuyor. Diğer isimler ise şöyle: Salih Yıldız, İsa Gürbüz, Ertuğrul Kürkçü, Leyla Zana, Hatip Dicle, Şerafettin Efe, Nezir Sincan, Harun Özcan ve Abdullah Kızılay.
YSK kararının ardından başta İstanbul ve Diyarbakır olmak üzere birçok ilde olaylar çıktı, bu çıkan olaylarda birçok araba ve işyeri zarar gördü, birçok insan yaralandı, Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde İbrahim Oruç hayatını kaybetti, Batman’da bir polis memuru 3 kurşunla vuruldu, Van’da bir banka şubesi atılan molotofkokteyller sonucunda içindeki müşterileri ve çalışanlarıyla beraber alev içinde kaldı.

Sponsor Bağlantılar

YSK, TCK reformunu, “Yasak infazla biter” diyen 53. maddeyi görmezden geldi.

Yıllar önce aynı şeyle suçlanan Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkçü’den Kürkçü aday olamazken, Önder aday oldu.

YSK, Anayasa’nın 76. maddesine sığınıyordu kararında. Oysa 2007’de de Anayasa’nın bu maddesi vardı. Ancak YSK’nın yasakladığı kimi isimler, 2007 seçimlerinde Meclis’e girmişlerdi.

YSK’nın verdiği ‘ilk kararla’ ilgili olarak kim ne dedi?

YSK kararının ardından medyanın büyük bir çoğunluğu uzun süredir ilk kez bir konu üzerinde birlik oldu ve “YSK bu karardan biran önce vazgeçmeli” dedi kimi uyarılarda bulunarak.   

Radikal gazetesi yazarı Cengiz Çandar 19 Nisan’da “YSK davetiyesi: TBMM’ye gelmeyin; dağlara gidin” başlıklı yazısında “Düşünebiliyor musunuz, ‘darbecilik’ iddiası ile Ergenekon davasından tutuklu ve sanık bulunan isimler, CHP listelerinden aday olabiliyor, zaten % 10 barajı ile önlerine akıl almaz engeller dikilmiş BDP’liler ve BDP’nin destekleyeceği isimler ‘bağımsız aday’ olamıyorlar. YSK’nın bu kararından sonra ‘yargı reformu’ ve ‘yeni anayasa’nın ne kadar vazgeçilmez ihtiyaçlar olduğu daha da çarpıcı biçimde ortaya çıkmıştır. Aynı şekilde, % 10 seçim barajının da mutlaka kalkması zorunluluğu da.” dedi.

TBMM Başkanı M. Ali Şahin: “Vicdan kabul etmez”

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: “Çok üzgünüm”

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç: “YSK’nın kararı vicdanımı rahatsız etti”

AKP Milletvekili ve Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu: “YSK hukuken doğru bir karar verdi. Siyaseten doğru mu ayrı mesele”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Anayasayı değiştirip 1 haftada çözeriz.”

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal: “Ne kadar yanlış ayıp, yakışıksız”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: “Yasalara uygun aday göstermeleri gerekirdi. YSK’nın kararına saygı gösterilmeli”

YSK kararını değiştirdi…

Veto edilen adaylar, “memnu (yasaklanmış) hakları iade edilmiştir” belgelerini mahkemelerden alarak YSK’ya yeniden başvurdular. YSK, 21 Nisan günü karar için toplandı ve BDP destekli 7 bağımsız adaydan 6’sının vetosunu oybirliğiyle kaldırdı, 7 adaydan sadece İsa Gürbüz’ün seçilemeyeceğini söyledi.

Yeni kararın ardından…

Yeni karar için BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık “Neden ağır bedeller ödenmeden gerçek kararlar verilmiyor. Üç günlük süreçte Türkiye kamuoyunun vicdanı ayağa kalktı ve hep birlikte kazandık. Duyarlılığından dolayı Türkiye halkına teşekkür ediyorum” derken,

AKP’li Bekir Bozdağ ise “Keşke YSK bu işin doğrusunu yapsaydı, Türkiye kaç gündür hak etmediği bir tartışmayı yaşıyor. İnsanların hayatına mal oldu” açıklamasını yaptı.

Bu kararın ardından gazetelerin büyük çoğunluğu YSK’nın yeni kararını olumlu bulan manşetlerle çıkarken haklı olarak soruyorlardı

“İki gündür ortalığın karışmasına, bir kişinin hayatını kaybetmesine neden olan YSK, ilk kararının hesabını nasıl verecek?”

Erden ÖZKANT