Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, büyük önder Atatürk için ölümünden sonra yapılmıştır. Ankara’nın Kale’den sonra en yüksek yeri olan Rasat tepe’dedir. Şehrin hemen hemen her yerinden görülür.
10 Kasım 1938 günü, saat 9.05’de bütün milleti yas içinde bırakarak İstanbul’da ölen Atatürk, geçici olarak Ankara Etnografya müzesine konulmuştu. Bu büyük insanın anısını geleceğe ulaştıracak ve Türk milletinin Ata’sına bağlılığını belirtecek bir Anıtkabir için milletler arası bir yarışma açıldı. Yarışmaya 49 proje katıldı. Bunların yarısı Türk, yarısı da yabancı mimarlar tarafından yapılmıştı. Çeşitli milletlerin ünlü mimar ve sanatçılarının bulunduğu seçiciler kurulu (jüri) bunların arasından Ord. Prof. Emin Onat ve Doçent Orhan Arda’nın hazırladığı projeyi seçti.
Anıtkabir’in temeli 9 Ekim 1944 ‘te atıldı. Tamamı 20 milyon liraya çıktı. Anıtkabir’de kullanılan sarı ve açık gri taşlar Çankırı çevresinden, mermerler Bilecik’ten, büyük lahdin 42 tonluk tek parça mermeri Adana’nın Osmaniye ilçesinden getirildi.
Anıtkabir alanına geniş bir merdivenle girilir. İki yandaki taş kulelerden birine Hürriyet, ötekine İstiklâl adları verilmiştir. Kulelerin önündeki heykellerin birinci grubunda 3 kadın, ikinci grubunda asker, öğrenci ve köylü bir aradadır. Merdivenden sonrası yol, alan ve şeref salonu olarak üç bölümdür. Eti eserlerini andıran heybetli anıtın çevresinde 8 kule yükselir. Bu kuleler Müdafaai Hukuk, Cumhuriyet, İnkılâp, 23 Nisan, Sulh, Zafer, Misakı Millî, Mehmetçik adlarını taşır. Çıkış yolundan sonra, 250 m. uzunlukta olan giriş yolu gelir. Yolun iki yanma aslan heykelleri ve meşaleler sıralanmıştır. Bu yolun sonunda bir basamakla Zafer Alanına çıkılır. Zafer Alanı’nın solunda Anıtkabir yapısı yükselir Bunun sağ dış duvarında Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi, solunda da Onuncu Yıl Nutku yazılıdır. Şeref holüne 33 basamakla çıkılır. Burası, 20 m yüksekliğinde, eni 32 m, boyu 60 m olan büyük bir salondur. Tavanlarına altın mozaiklerle, Türk motifleri işlenmiştir. Salonun en gerisindeki pencerenin önünde, basamaklarla yükseltilmiş lahit bulunur. Mezar lahdin altındadır.
28 Nisan 1960 üniversite olaylarıyla, 27 Mayıs 1960 devriminde şehit olan Ali İhsan Kalmaz, Turhan Emeksiz, Nedim Özpulat, Gültekin Sökmen, Ersan Özey adındaki 5 gençle 1966 yılında ölen Millî Birlik Komitesi Başkanı ve dördüncü Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel de Anıtkabir alanında hazırlanan özel yerlere gömülmüşlerdir.
Atatürk’le ilgili diğer konularda bilgi almak için tıklayınız…
2024 subat ayi secimleri sonrasi gerceklesen
anayasal degisiklik , harab edilen degistirilmeye calisilan tarihsel surecin durmasini , ihanetin gercek yuzunu ortaya cikarmaya adim atilmasi icin zemin olusturmustur.
2027 ye kadarda intelnet icinden yayilan fikirler uzerine 🙂 bu zihin yikilmistir
cok gec dimi 😀
BU SAYFADAN YETERLİ BİLGİ ALDIM.
anıtkabir çok güzel bir yer. atam sen rahat uyu.
ben bu konu hakında çok bilgi öğrendim tesekürler
canım öğretmenim