Ülkemizde kullanılan isimlerle ilgili yaptığımız araştırmada kullanılan isimleri şu şekilde görüyoruz.
En çok kullanılan erkek ismi Mehmet, Mustafa, Ahmet, Ali, Hüseyin olarak görünürken 1980–1990 arası doğan vatandaşlar üzerinde yapılan araştırmada erkeklerde Mehmet, Mustafa, Murat, Ahmet ve Ali olarak değişkenlik göstermiş. Burada genelden farklı olarak Hüseyin yerine Murat isminin o yıllarda revaçta olduğu görülmekte. En çok kullanılan bayan ismi Fatma, Ayşe, Emine, Hatice, Zeynep iken 1980–1990 arasında doğan bayanlarda da aynı isimlerin en fazla kullanılan isimler olduğu görülmekte. 1991-2002 yılları incelendiğinde erkeklerde ilk beşe Emre isminin Hüseyin yerine, bayanlarda ise Merve, Elif ve Büşra isimlerinin Ayşe, Emine ve Hatice isimlerinin tahtına oturduğu görülmekte. Son beş yılda doğan erkek çocuklarına Yusuf ve Furkan, Kız çocuklarına da İrem isminin verilmesi kültürel değişimi açıkça göstermekte. En çok kullanılan soyadı Yılmaz, Kaya, Demir, Şahin, Çelik olarak kullanılmaktadır.
En çok kullanılan isimlerin anlamlarına gelince Mehmet, Mustafa ve Ahmet Peygamber efendimizin isimleri Ali ve Hüseyin ise torunlarının ismi olarak halkımız tarafından kullanılmaktadır.
Hem erkeklere hem de kadınlara konulan isimler arasında ”Yaşar” ilk sırada yer alırken Ayhan, Dursun, İsmet ve Muzaffer ilk 5’i oluşturmaktadır.
İsim koymanın önemini Rasulullah (sav) şöyle açıklıyor: “Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağrılacaksınız. Öyleyse isimlerinizi güzel yapın.”
Bu çağırma işlemini Allah’ın görevlendirdiği bir melek Allah’ın izniyle yapacaktır. Hiç kimse kıyamet günü Allah (c.c.)’ın hoşlanmayacağı isimle O’nun karşısına çıkmak istemez. Öyleyse kötü olan isimlerin çocuklara verilmemesi gerekir.
2010 yılında
Erkeklere ”Yusuf” , ”Mustafa”, ”Mehmet”, ”Arda”, ve ”Ahmet” isimleri verilirken,
Kızlara ”Zeynep” , ”Elif”, ”Yağmur”, ”Ecrin”, ”Nisanur” adı konuldu.
Bu milet bu işi biliyor ve harika isimler koymuşlar evlatlarına;Tebrikler size ey ebeveynler. İsimlerin anlamları;
yusuf;Hz. Ya’kub (a.s.)’un oğlu olan peygamber
mustafa;peygamberimizin isimlerinden
mehmet,Peygamberimizin isminin Türkçe halidir ve Anlamı ise övülmüştür.
arda; Hükümdar veya kumandan asası.
ahmet;Övülmeye değer/ Beğenilmiş / Alah’a şükreden
zeynep; Değerli taşlar, mücevherler. değerli olan herşey
elif;İslami alfabenin ilk harfi. dost, tanıdık.
yağmur;Gökten damlalar halinde düşen su
Ecrin – Alah’ın hediyesi
nisanur;Aydınlık kadın
İbnu Ömer (radıyalahu anh) anlatıyor: Resûlulah (aleyhisalâtu veselâm) buyurdular ki: “Alah’ın en ziyade sevdiği isimler Abdulah ve Abdurahman’dır.”
Hz. Aişe (radıyalahu anhâ): “Resûlulah (aleyhisalâtu veselâm) çirkin isimleri değiştirirdi” buyurmuştur. Tirmizî, Edeb 66, (2841).
Buna bir örnek ;İbnu Ömer (radıyalahu anhümâ) diyor ki: Hz. Peygamber (aleyhisalâtu veselâm) Âsiye (isyankâr, itatsiz kadın) ismini değiştirip Cemîle (güzel kadın) yaptı.
Beşîr İbnu Meymun, amcası Üsâme İbnu Ahdarî’den rivayet ediyor: Ahdarî diyor ki: “İsmi Asram olan bir adam vardı. Resûlulah (aleyhisalâtu veselâm) ona: “İsmin nedir?” diye sordu. Adam Asram (merhametsiz/faydasız) diye cevap verdi. Resûlulah (aleyhisalâtu veselâm): “Hayır sen Zür’a’sın (ziratçı)” buyurdu.
Hakikaten önemli bir konu. Efendimiz de isimler üzerinde çok durmuştur.
Ömer Bey;
Bir ilginç konuyu daha yazmışsınız.
Elerinize sağlık…
Sayın Ali, Hüseyin ve Editör Bey, ilginiz ve desteğinize teşekür eder herkese sağlık sıhat ve afiyet dileklerimi iletirken inşalah boş yazılarla sizlerin değerli vakitlerini almıyorumdur.
Güzel bir yazı Ömer Bey. İlgiyle okudum. Paylaşımınız için teşekürler.
Ömer bey güzel bir konuya değinerek bizi aydınlatmışsınız. Afınıza sığınarak bir öneride bulunmak istiyorum. Bence bu konuyu derinleştirin. İnsan psikolojisi örneği etkileyici, değil mi? Aynı zamanda makaleyi makale yapan etkilerden birinin, yazarın ortaya atığı konuya inandırıcılık katması gerektiğini ben de duydum. Bu tür örnekler konunun ikna yeteneğini artırıyor. Derinleştirmeden kastım, insanın manevi değerlerini katarak, o ismin manevi olguların desteği ile kişide oluşturduğu hemde belki de şahsın kortekste hiç haberi olmadan etkilendiği gibi olabilir. Ya da tarihi bazı bilgilerle değişik ufuklar açılabilir. Örneğin eski bazı toplumlarda çocuklara isim verilmez fakat çocuk yaşı ilerledikce ismini hak edermiş. Hata bazen ilk maharetini savaş alanında gösterirken klanı, köyü için ölüm cesaretini gösteren isimsiz kahramanlar olurmuş. Sanırım değimin kökeni bu olabilir. Sizden ricam bu yazdıklarımı ben ukalalık yapmış bile olsam, ukalalık olarak algılamamanız. Bunları yazmamın sebebi sizin bu konuya eğiliminiz sebebi ile keyifli bir araştırma yaparak bizleri hem hayrete düşürecek hem de bilgilendirecek çalışmalara ulaşabileceğinize inandığımdandır. KJimbilir belkide her insan bir veya bir kaç isimle yaratılıp daha sonra da yaşam faktörlerine göre o esmaların karışımından yeni esmalar ediniyordur. Saygılar efendim.
harıka bır konu harıka bır tesbıt . Babalıgın aslı gorevlerınden bırı guzel ısım vermektır.