– Yaşamak…
Hepimiz yaşamımızı günlük yaptığımız aktivitelerin toplamı olarak algılarız. Eğlendiğimiz ve zevk aldığımız dakikaların toplamı bizim için yaşamımızdır. Standart bir insan gün içerisinde sosyal olarak 3 – 9 saat arasında vakit geçirir. İnsanlarla birlikte olduğumuz bu saatlerde beynimiz tam veriminde çalışır, hızlı düşünür hızlı algılar ve hızlı cevap veririz. – Öyle 4. sınıf internet haberlerinde yer alan “insan beyninin %3′ ünü kullanabiliyormuş” gibi gereksiz bilgilere inanmayın ve beyninizde bunları tutmayın, zira bu gibi bilgilerin oluşturduğu çöplük zaten kullanabildiğiniz miktarı düşüyor. Yerden tasarruf edin.
Etrafta asparagas haberler görüyorum, 10 yıl uzun yaşatan iksir, sağlıklı beslenerek uzun yaşam, bilim adamlarının insanı sağlıklı 100 yıl yaşatma girişimleri ve daha niceleri. Gerek var mı ? Düşünme yeteneği olan bir insan isterse daha uzun yaşayabilir. Şöyle; yapılan anketler ve araştırmalar sonucunda insanın ortalama uyku süresi 8 saat… Bu bir günün 1/3 üne tekabül eder.. Günümüz şartlarında zor ama ortalama insan ömrünün 90 yıl olduğunu varsayalım.. Günlük 8 saatlik uykunuz ömrünüzde 30 yıllık bir zaman alır. Yani siz 90 yıl değil 60 yıl yaşarsınız. İlk 3 yılını da akıl, mantığınızın gelişmemesine sayarsak 57 yıl.. Kayıp = 33 Yıl.. Peki kendimizi zorlasak; günlük 8 saat değilde 6 saat uyursak ne olur ? Günün 1/4 ünü uykuya ayırır, 90 yıldan 15 yıl uykuda kalır ve kaybımız sadece 18 yıl olur… Yaşamamız için 72 yılımız elimize geçer…
Peki bunu sadece bizim yapmamız bize birşey katar mı? Yani diğer insanların uyuduğu o 2 saatlik dönemde yanlız olmaz mıyız? Tabii ki bu durum mümkün, ancak ömür olarak düşündüğünüzde o 2 saatlik fazlalık 15 yıl demek… İçinden istediğinizi çıkarın, 5 yıl 10 yıl… Size yine 5 yıl kalır… 5 yıl boyunca durmadan kitap okuduğunuzu veya bir enstrümanı çaldığınızı düşünün veya herhangi başka bir sanatla uğraştığınızı… Böyle insanlara yapılan yorumlar; “Yetenekli”, “Allah vergisi”, “Süper zeka”, “Bu insansa ben hayvanım”.
İnsanın en büyük nimetlerinden biri Düşünme yeteneğidir, bunu unutmayın…
Yazınızdan, uykudan belkide boş boş oturmaktan kurtarabileceğimiz zamanın bize yaşadım diyebileceğimiz anlar katabileceğini çıkarıyorum. Bu çok güzel; “Uyuma ya da uyur gibi nefes alma sen gitikten sonra bile insanların hafızalarında yaşamanı sağlayacak eserler verebilecek nitelikler kazan.” Yazıdaki matemetikleri dikate alır ve sadece onun üzerine eğilirsek başka bilinmeyenleri katabiliriz sonuç da değişebilir diye düşünüyorum. Saygılar fikrinize sağlık.