Aylardır merakla beklenen 12 Haziran 24. Dönem Parlamento Genel Seçimini kazasız belasız atlattık…

Tahminler… Tartışmalar… Siyasi parti liderlerinin atışmaları derken millet sandıkta son sözü söyledi, partilere ve liderlerine bazı mesajlar verdi.
İşte bu yazı dizisinde % 87 gibi yüksek bir katılımla gerçekleştirilen 12 Haziran seçim sonuçlarına, seçim sonuçlarına yönelik tepkilere, milletin partilere verdiği mesajlara ve cemaatlerin seçime olan ilgisine bakacağız. Malum bu seçimde cemaatler de siyasetin içine daldılar…

Sponsor Bağlantılar

OY ORANLARI VE PARTİLER…

AKP:

Millet, Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) “Durmak yok, yola devam” ve “yeni anayasa” mesajı verdi…

AKP, 3. kez oy oranını artırarak yeniden iktidar oldu. Böylece ilk kez bir siyasi parti, oy oranını 3. kez artırarak yeniden iktidar olmuş oldu.

Millet yapılan sağlık, ulaşım, eğitim, konut (TOKİ) hizmetlerine, Ergenekon Davasının devam etmesine ve Başbakan Erdoğan’ın karizmasına oy verdi. Ve böylece girdiği ilk seçimlerde, 3 Kasım 2002 seçiminde, % 34, 3 oyla 363 milletvekili elde eden; 22 Temmuz 2007 seçiminde % 46, 6 oyla 341 milletvekili elde eden; 29 Mart yerel seçiminde % 38, 6 oyla yaklaşık bin 500 belediye kazanan AKP 12 Haziran 2011 genel seçiminde % 50 oyla 326 milletvekili kazandı. AKP’nin oyları arttı ama Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) bazı illerdeki milletvekili sayısını düşürmesi ve ayrıca seçmenin Meclis’teki temsil gücünün artarak % 95’e ulaşmasıyla milletvekili sayısı 326’da kaldı.

AKP, bu seçimde yine bir rekor kırarak 81 ilin 66’sında birinci parti oldu.

AKP’nin Doğu ve Güneydoğu’da oyları düşerken, Batı’da oyları arttı. Sadece 3 ilde (Tunceli, Hakkâri, Iğdır) hiç vekil çıkartamayan AKP Rize, Nevşehir ve Gümüşhane gibi iller başta olmak üzere 12 ilde vekillerin tümünü aldı.

Sahilde sadece İzmir, Muğla ve Aydın’ı kaybeden AKP, BDP’nin güçlü olduğu Diyarbakır, Muş ve Van gibi illerde ise ikinci parti oldu.

Erdoğan’ın, bakanların seçim bölgelerini değiştirme taktiği de başarıya ulaştı. Örneğin Ertuğrul Günay ile Binali Yıldırım’ı İzmir’e gönderen AKP’nin oy oranı İzmir’de 6 puan artarken, Faruk Çelik’in Urfa’ya gönderilmesiyle oy oranı 5 puan artarak % 64, 7’ye ulaştı ve milletvekili sayısını 9’dan 10’a yükseltti AKP, Urfa’da.

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 12 Haziran gecesi saat 22’de yaptığı ‘balkon konuşmasında’

Ak Parti’ye oy versin vermesin, 74 milyonun hükümeti olacağız. Milletimiz bize, yeni anayasayı uzlaşma ile yapma mesajı verdi.” dedi. 11 bin kelimenin kullanıldığı bu konuşmada Erdoğan, en çok ‘Türkiye’ (21 kez) ve ‘kazanmıştır’ (25 kez) kelimelerini kullandı.

Bu arada AKP’den 45 kadın milletvekili Meclis’e girerken Hakan Şükür ve Şamil Tayyar gibi yeni isimler de Meclis’e girmeye hak kazandılar.

CHP:

Millet, Cumhuriyet Halk Partisi’ne (CHP) “değişim” mesajı verdi…

Oy oranında ve milletvekili sayısında bir artış olsa da Kılıçdaroğlu’nun Yeni CHP’si, anlaşılan seçmeni yeterince ikna edememiş.

2002 seçiminde % 19,5 oy alan; 2007 seçiminde % 20,8 oy ile 112 milletvekili çıkaran; 2009 yerel seçiminde % 23,1 oy alan CHP bu seçimde oy oranını 2007’ye göre 5 puan artırarak % 26’ya ulaştı ve milletvekili sayısını da 135’e çıkardı. Yani YSK’nın illerde milletvekili sayısında yaptığı değişiklik, 7 ilde birinci parti olan CHP’nin işine yaradı.

12 Haziran gecesi saat 22’ye doğru kameraların karşısına geçen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu “Bu seçimde milletvekili sayısını artıran tek parti olduk. 3,5 milyon yeni oydaş kazandık. 4 yıl sonra iktidar olmak için yarından itibaren aynı heyecanla çalışacağız” diyerek 3 mesaj verdi seçmenlerine.

Sabahat Akkiraz ve Emine Ülker Tarhan’ın yanı sıra Sinan Aygün, Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve İlhan Cihaner gibi Ergenekon sanıkları da CHP’den Meclis’e girmeye hak kazandılar.

Bu arada 34 yılın en yüksek oy oranına ulaşan CHP Kırklareli, Tekirdağ, İzmir, Aydın, Muğla ve Tunceli’de birinci parti oldu. CHP en son 1977’de % 42 oy oranına ulaşmış ve Bülent Ecevit başkanlığında iktidar olmuştu.

Son olarak “Seçimin ardından CHP’de iç kavga başlayacak” diyenlerin haklı olduğunu gösteren emareler de ortaya çıkmaya başladı. Zira CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Yalova’da düzenlediği basın toplantısında “Bu dönemde partiden bütün İrlandalıları temizleyeceğiz… Ortada başarı filan yoktur.” dedi.

MHP:

Millet, ‘seks kasetleriyle’ başı dertte olan Milliyetçi Hareket Partisi’ne (MHP) “Sensiz olmaz” mesajı verdi…

2002 seçiminde % 8,3 oy oranıyla baraj altında kalan; 2007 seçiminde % 14,3 oy oranıyla 71 milletvekili çıkaran; 2009 yerel seçiminde % 16 oy oranına ulaşan MHP bu seçimde Süleymancılar olarak da bilinen Süleyman Hilmi Tuna’nın talebeleri ile Esad Coşan’ın talebeleri sayesinde % 13 oy oranına ulaştı ve milletvekili sayısı 53’e indi.

Sadece Iğdır’da birinci parti olan MHP, kalesi olarak gördüğü Osmaniye’de de birinciliğini AKP’ye kaptırdı.

Öte yandan Balyoz sanığı Engin Alan da Meclis’e girmeye hak kazandı.

BDP:

Millet, Barış ve Demokrasi Partisi’ne (BDP) “Türkiye partisi ol” mesajını verdi…

Bağımsız adaylarla halkın karşısına çıkan BDP istediğini aldı ve oy oranını % 5,2’den % 6,6’ ya çıkararak milletvekili sayısını da 22’den 36’ya yükseltti. Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü, Altan Tan, Leyla Zana ve Şerafettin Elçi gibi isimler Meclis’e girmeye hak kazandılar.

Öte yandan BDP Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Van, Hakkâri ve Batman’da birinci parti oldu.

KÜÇÜK PARTİLER:

Küçük partilerde adeta oy erimesi yaşandı bu seçimde. % 1’i geçen tek parti Saadet Partisi (SP) oldu. SP’den kopan Numan Kurtulmuş’un kurduğu Has Parti % 0,75 oy oranına ulaşırken, Büyük Birlik Partisi (BBP) % 0,71’de, Demokrat Parti ise (DP) % 0,63’te kaldılar.

Öte yandan BBP Genel Başkanı Yalçın Topçu istifa etti.

BAĞIMSIZ ERGENEKON SANIKLARI:

Parti listelerine giremeyen Ergenekon sanıkları ise hüsrana uğradılar. Bağımsız olarak seçime katılan Çetin Doğan, Tuncay Özkan ve Doğu Perinçek Meclis’e girmek için yeterli oy alamadılar.

Erden ÖZKANT

* 12 Haziran Seçimi ve Sonuçları – 1: Partiler ve Oy Oranları
* 12 Haziran Seçimi ve Sonuçları – 2: Bazı Büyükşehirlerdeki Durum Ne?
* 12 Haziran Seçimi ve Sonuçları – 4: Kim Ne Dedi?
* 12 Haziran Seçimi ve Sonuçları – 5: Cemaat, İtaat ve Siyaset