Başlık, yazının okunmasını etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Tek başına yeterli midir? Hayır, kesinlikle yeterli değildir. Ancak başlangıç açısından son derece önemlidir. Bu yazının başlığını “İnanılmaz Mutlaka Okuyun!” desem sizce daha çok mu okunurdu? Anasayfada yazıyı görüntüleyenler açısından evet daha çok kişide yazıya bakma hissi uyandırabilirdi. Ancak içeriğine bakan kişinin yaşayacağı hayal kırıklığını da göz önüne almak gerekir. Dikkat çeken bir başlık kısa süreli okunmayı sağlar. Uzun vadede sizi hüsrana uğratır. Bu nedenle başlığınızın içerikle alakalı olması gerekir. Bir yazının okunma sayısını site değil, Google belirler. Google, hangi açılardan yazıyı değerlendirir, daha çok okunmak için nelere dikkat edilmesi gerekir vb. sorularınıza bu yazının devamında cevap bulabilirsiniz.
“Bir yazının başlığı o kadar önemlidir ki 100 bin defa okunabilecek bir yazı 100 okunma sayısıyla kalabilir ya da 100 kere okunması gereken yazı 1000 defa okunabilir”
Bu yazı için iki tane başlık belirlediğimizi düşünerek hangi durumda, okunma sayısı ne tür değişiklikler gösterir bunu inceleyelim. Bu konuyu anlamanıza yardımcı olacaktır.
Başlığı: “Makale Başlığının Okunma Sayısına Etkisi” yaparsak ne olur? Bu başlık içerikle birebir örtüşen bir başlık olduğundan dolayı okunma sayısını ve yazı kalitesini arttıracaktır. İçeriğine girenler aradıklarını bulacakları için sayfada kalma süresi yüksek olacaktır. Ayrıca içeriği okuyan kişinin konuya yorum yazma ve konuyu sosyal paylaşım sitelerinde, forumlarda ve bloglarda paylaşma olasılığı da yükselecektir. Google açısından bu saydığım kriterler son derece önemlidir. Kendinizi Google’ın yerine koyun. Bir arama yaptınız, tıklayıp siteye geldiniz. Sayfada ne kadar uzun zaman geçirirseniz bu yazıya o kadar artı değer katacaktır. Demekki başlıkla alakalı bir konuki insanlar bu yazıyı okuyor. Özellikle konuya yorum yazılması Google açısından son derece önemlidir. Yazılan her yorum sayfayı yenilemektedir. Google sayfa içeriğinin sürekli arttığını gördüğünden konuya daha fazla değer verecek ve sizi aramalarda üst sıralarda çıkartacaktır. Yazınızın beğenilme ve başka internet sitelerinde paylaşılması da son derece önemlidir. Hatta başlık ve içerikten çok daha önemlidir denilebilir. Her sitenin belli bir değeri vardır. Bu değeri belki yüzlerce kriter belirlemektedir. yenimakale.com bu bakımdan değerli midir? Kesinlikle değerlidir. Bunu sitenin ziyaretçi sayısından da anlayabiliriz. Türkiye’de en çok okunan makale sitesi yenimakale.com ‘dur. Bu değer nereden geliyor? Yazıların özgün olmasından, geçmişinin olmasından, çok yüksek sayıda takipçisinin olmasından, içeriklerinin başka siteler tarafından alınarak referans gösterilmesinden vb.
Başlığı: “İnanılmaz Mutlaka Okuyun!” yapsaydık kaç kişi okurdu? Sadece anasayfada göründüğünde dikkatini çeken kişiler okurdu. İçeriğe baktıklarında alakasız bir konu gördüklerinde sayfada kalma süreleri çok kısa olacaktı. Zaten böyle bir konuyu Google’da kim aratırda konunuzu okur! Tam bir hayal kırıklığı yaratırdı bu sizde.
Demekki “başlığın içerikle doğru orantılı olması” okunma sayısını belirleyen temel etkenlerden biridir. Peki içerikle alakalı 10 tane başlık oluşturma imkanım var, ben bunlardan hangisini seçeceğim şeklinde bir sorununuz olursa ne yapacaksınız! Bu önemli bir noktadır. Yani bir konuya 10 tane başlık yazma imkanınız olabilir ve bu başlıklardan biri 100 kişi tarafından okunacaksa, diğeri 1000 kişi tarafından okunabilir. Ne yapacağız, nasıl karar vereceğiz?
Öncelikle kendinizi ziyaretçinin yerine koyun. Sizin konunuzu arayacak olan kişi Google’a ne yazar? Temel kriter budur aslında ve son derece doğru bir oran vererek okunma sayınızı olumlu yönde etkiler. Şimdi bir inceleme yapalım. Anneler günü ile ilgili şiirleriniz var ve bunları yayımlayacağınızı düşünelim. Konuya hangi başlığı atardınız ve bu başlıkların Google’da aratılma oranları nedir? Bunu görüntüleyebilmek için Google’ın “Anahtar Kelime Aracı”nı (https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal) kullanıyoruz.
Anneler Günü : Aylık 450.000
Anneler Günü Şiirleri : Aylık 110.000
Anneler Günü İle İlgili Şiirler : 33.100
Not: Ayrıca Google’da aramanızı yazarken açılır menü şeklinde “en çok aratılanlar” görüntülenmektedir. Bu görünümde en çok aratılanlar en üstte gösterilir. Ancak aylık ortalama aranma sayıları belirtilmez.
Eğer başlığınız “Anneler Günü” olursa daha çok okunacağınızı düşünebilirsiniz. Ancak kesinlikle daha az okunmanıza hatta hiç okunmamanıza bile neden olabilir bu. Rekabet arama sonuçlarını etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Anneler günü aramasında ilk sırada ya da ilk sayfada çıkmak son derece zordur. Google’da böyle bir arama yaptığınızda 5.200.000 sayfanın listelendiğini görürsünüz. Bu kadar sayfa arasında sizin sayfanızın artıları ve eksileri ne olacak, sıralamadaki yeriniz ne olacak, sıralamanızı ne belirleyecek? Bu sıralamayı belirleyen yüzlerce kriter olabilir. Bunlar arasında sitenin değeri, yazının özgünlüğü, yazıya yapılan yorumlar, sosyal paylaşım sitelerinde paylaşılma durumu, başka sitelerden yazıya verilen linkler, yazının uzunluğu vb.
Ne dersiniz başlığı ne yapalım? Biz “Anneler Günü İle İlgili Şiirler” demişiz. Yani en uzun aramayı seçmişiz ve rekabet imkanımızın en iyi olacağı aramayı hedef almışız. Yazı başlığının şöyle bir özelliği de vardır. “Anneler Günü İle İlgili Şiirler” dediğimizde aslında bu başlıkta “Anneler Günü Şiirleri” de geçiyor sayılır. Anahtar kelimelerden bunun belirtilmesi ve başka sitelerden buna yönelik yazıya link verilmesi sizi aynı aramada da üstte çıkartır. Nitekim böyle bir Google araması sonucunda yenimakale.com “Anneler Günü” aramasında 4. sıra, “Anneler Günü Şiirleri” aramasında 2. sıra ve “Anneler Günü İle İlgili Şiirler” aramasında 1. sırada çıkmaktadır.
Bu sonuçlardan şunu da çıkartabiliriz: Yazı başlığının uzun ve en fazla arananları düzenleyecek şekilde ayarlanması daha yüksek okunma oranlarına ulaşmasını sağlayabilir. Mesela biz başlığı şöyle yapsaydık nasıl bir sonuç olurdu!: “Anneler Günü Şiirleri (Anneler Günü İle İlgili Şiirler)” Bu başlık aslında her iki aramanında değerini düşürür. Yani Google “ile ilgili şiirler” aramasında daha arka sıralarda bizi çıkartır ama “şiirleri” aramasında da daha yüksek sıralamada çıkartırdı. Ancak bu aramada benzer kelimeler geçtiği için kısa ve rekabet imkanı daha iyi olan “ile ilgili şiirler” başlığı çok yerinde kullanılmıştır. Uzun başlık sonuçta değer kaybettirmez, değer kazandırır. Ancak uzunluğu da kesinlikle abartmamak gerekir. Mesela “Anneler Günü Şiirleri, Anneler Günü İle
İlgili Şiirler” şeklinde bir başlık uzundur ve gereksizdir. Her iki aramayıda içeren daha kısa, okuması daha kolay bir başlık varken bu kadar uzatmaya gerek yok. Uzunluk sınırı olarak en fazla bu verdiğim örnekteki gibi bir uzunluk tercih etmenizi öneririm.
Sizin konuyla ilgili aklınızda bir soru işareti varsa yorum yazarak belirtebilirsiniz. Tüm yorumlara en kısa sürede cevap vermeye çalışacağım.
Umut Bey, konuyla ilgili tag yani anahtar kelimeler için herhangi bir sınırlama yoktur aslına bakarsanız. Ancak çok fazla sayıda tag girilmesini Gogle tavsiye etmiyor. Her nekadar fazla sayıda tag girilerek ziyaretçi sayısını artıran siteler olsada aynı işlemi yapan ve Gogle’dan banlanan sitelerde ulunmaktadır. Bu nedenle her şeyi tadında bırakmak gerekir.
Kaliteli bir site için tag sayısının normalden biraz fazla olması sorun çıkartmaz. Ya da beli yazılarda tag sayısının yüksek olması sorun olmaz. Genelde tavsiye etiğimiz tag sayısı 5’dir. Yazıyla alakalı ve içinde birden çok konuya link olacak taglar olması halinde bu sayı 10’a kadar çıkartılabilir.
Rekabetin fazla olduğu bir konuda rakiplerle aynı başlığı kulanmanız tavsiye edilmez. Alternatif ve biraz daha uzun başlıkları tercih etmenizi öneririz. Tabi uzun başlıkta, ana başlık mutlaka geçmelidir.
Ali Bey, yazının uzunluğu SEO açısından yarar sağlar. Yani uzun yazılar kısa yazılara göre sıralamada daha üste yer alır. Ancak dediğiniz gibi insanlar okumayı sevmiyorlar. Bu nedenle kısa yazıları okuma eğilimi gösterirken, uzun yazıları okumuyorlar.
Bilgi vermek amaçlı olan yazılarımda makale girişinde vereceğim bilgiyi birkaç cümle ile verip daha sonradan bu aşamaları ayrıntılı şekilde yazmayı tercih ediyorum. Bu sayede ziyaretçiye kısa açıklama, Gogle’a da istediği gibi uzun bir yazı vermiş oluyorum. Ancak bunu her yazıda uygulamak mümkün olmayabilir. Bu nedenle yazıdan yazıya farklı yöntemler denenebilir.
Ali Bey yazılarınızı bölmek okunma sayılarını artıracaktır. Şöyleki tablet pc satın alacağınız zaman aklınıza gitigidiyor.com gelebilir. Türkiye’nin en büyük alışveriş sitesi. Ancak Gogle’da “tablet pc” aramasında gitigidiyor.com ‘u göremezsiniz. Yazınızı bölerek genel değil özel başlıklar oluşturmuş olursunuz ve bu genelikle daha çok ziyaretçi çekmenizi sağlar. Tabi bazı özel durumlar dışında.
Başlıkla ilgili önerileriniz çok kayda değer. Ayrıca ekseri yazının uzuluğuda ters etki yapıyor gibi. Anlatılmak isteneni kısa öz yazmalı herhalde. Çünkü anlaşılan bilgisayar üzerinden okumak çok çekici gelmeyebiliyor. Bu durumda başlığın etkili olması sebebiyle tıklama sayısı artsada, okuyucu okumaktan vazgeçebiliyor. Ben henüz yazılarımı kısaltma hususunda çok becerikli değilim. Belki yazıyı konulara bölmeyi ve ayrı başlıklar altında sunmayı denemek daha verimli sonuca ulaştırabilir.
rekabetın fazla olduğu bir başlıkta rakiplerle aynı başlıgı kulanmak ne kadar yararlıdır alternatif ne olabilir
tag sayısı hocam kac olmalıdır.tagların deger kazanması ıcın napmalıyım.
Teşekürler Yeter Hanım,
Yazı içinde örnekler verilmiştir. Hata örnek konusunu abartarak başlığı şöyle yapsaydınız ne olurdu, böyle yapsaydınız ne olurdu gibi varsayımlardan da bahsetim.
Kısaca söylemek gerekirse, başlığınız ne kısa olsun ne uzun olsun, başlığınız yazınızı açıklayacak nitelikte olsun, kendinizi okuyucunun yerine koyarak o konuyu Gogle’da aratacak kişinin Gogle’a ne yazacağını düşünün. Bunları yapabiliyorsanız işi çözdünüz demektir 🙂
Şunu da belirtmek isterim başlık çok şey ifade eder ama her başlığın beli bir sınırı da vardır. “Aneler günü” diye kaç arama yapılır? “Basın Özgürlüğü” diye kaç arama yapılır? İkisinin arasında dağlar kadar fark vardır. Sizin başlığınız aneler günü kadar popüler olmayabilir, dolayısıyla aynı şeklilde o okunma sayılarına ulaşamayabilir. Ama doğruları yaptığınızda mümkün olan en yüksek okunma sayılarına ulaşır.
Yazınızı yazdıktan sonra Gogle’da yazınızın başlığını yazarak bir arama yaptırın. Muhtemelen birkaç gün içinde arama sonuçlarında çıkacaksınızdır. İlk sayfadaysanız bu normaldir. İlk 3 sıradaysanız bu başarıdır. Ama başlığınız aneler günü ise ilk 5 sayfada yer almanız bile başlangıç için çok çok büyük bir olaydır.
teşekürler editör.
bir öneri,yazıyı kısa yazarak örnekler verilseydi hafızalarda daha etkili olurdu sanırım.