Beynimiz bir bakıma vücudumuzun şefidir. Tüm organlarımızı ve hormonlarımızı bütün zihinsel ve bedensel faaliyetlerimizden beynimiz sorumludur. Yani beynimiz hayati bir organımızdır. Bizim için bu denli önemli bir organı tanımanın boynumuzun borcu olduğunu düşünüyorum. Gelin hep beraber bu borcu ödeyelim:
Beynimiz yaklaşık 1350 gramdır. İkiye ayrılır:
1. Glial Hücreler
2. Nöronlar
Glial Hücreler: Beyinde en çok bulunan hücrelerdir. Yaklaşık 900 milyar hücrenin beynimizde ne yaptığını merak etmiyor musunuz? Hadi merakımızı giderelim:
- Nöronların büyümesini sağlar.
- Kimyasal üretir.
- Nöronlara iskelet görevi yapar.
Nöronlar: Elektrik sinyallerini alan ve gönderen iki özel uzantısı olan beyin hücreleridir. Yaklaşık 100 milyar tanedir.
İşlevleri:
- Tüm zihinsel ve bedensel faaliyetlerimizi gerçekleştirir.
- Hormon salgılar.
- Hazmı düzenler.
Peki, bizim için bu kadar önemli olan bu organımızın düzenli çalışabilmesi için neye ihtiyacı vardır. Dr. Cortney Van de Weyer “Vücudu iyi beslemek, zihnide iyi beslemektir.” demiş. Peki ama nasıl? Ben de sizin için bu sorunun cevabını araştırdım ve beynimizin ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri yeterli miktarda alarak ve her gün düzenli bir şekilde beyin jimnastiği yaparak olduğunu buldum. Bir de bu vitamin ve minerallerin neler olduğunu buldum. Dilerseniz bu vitaminlere bir göz gezdirelim: A, C, E ve D vitaminleri ayrıca omega-3 ve 6 tabi bir de bu vitaminlerin vücudumuz tarafından kullanımı var. Bu peki bu vitaminler hangi besinlerde var dediğinizi duyar gibiyim. Hemen cevaplayım:
A vitamini yönünden zengin besinler:
- Maydanoz
- Ispanak
- Havuç
- Tereyağı
- Böbrek
- Karaciğer
C vitamini yönünden zengin besinler:
- Portakal
- Domates
- Ahududu
- Rezene
- Lahana
- Limon
D vitamini yönünden zengin besinler:
- Peynir
- Yumurta
- Patates
- Balık
- Tereyağı
- İstiridye
E vitamini yönünden zengin besinler:
- Brokoli
- Badem
- Fındık
- Yeşil zeytin
- Ay çekirdeği
- Fıstık
Omega-3 yönünden zengin besinler:
- Balık
- Tavuk
- Ceviz
- Kırmızı et
- Somon
- Keten tohumu
Omega-6 yönünden zengin besinler:
- Patlamış mısır
- Kanola yağı
- Susam yağı
- Üzüm çekirdeği yağı
- Mısır özü yağı
- Ceviz
Tabi bir de beyin jimnastiği var. Peki nedir bu? Beynimizin kolu, bacağı mı var nasıl hareket edecek?
Tabi ki fiziksel hareketten bahsetmiyorum. Satranç oynamak, ders çalışmak, bulmaca çözmek gibi zihinsel faaliyetlerden bahsediyorum.
Evet artık en önemli organımız olan beynimizi tanıdık, ihtiyaçlarını öğrendik böylelikle borcumuzu da ödediğimizi düşünüyorum.
Rümeysa KILIÇ